Drugie dania

Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki to prosty i szybki pomysł na obiad.

Podawany z ryżem.

losos3

Łosoś teriyaki:

– 2 filety łososia

– sól, pieprz

– kilka gałązek kolendry

Marynata:

– 100 ml sosu sojowego

– 2 łyżki płynnego miodu

– 3 łyżki wody niegazowanej

– 2 łyżki cukru brązowego

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– 2 ząbki czosnku

– 2 cm świeżego imbiru

– 1 łyżka oleju (dobrze pasuje sezamowy)

Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, miód, cukier, sok z cytryny mieszamy ze sobą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez  praskę – dodajemy do marynaty. Imbir obieramy i ścieramy na tarce ba drobnych oczkach. Mieszamy wszystko ze sobą i na koniec dodajemy wodę. Ponownie mieszamy.

Łososia myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.

Tak przygotowanego łososia wkładamy do przygotowanej marynaty. Dokładnie obtaczamy z każdej strony i odstawiamy na min. 15min.

Rozgrzewamy piekarnik do 1800C.

Patelnię rozgrzewamy z łyżką oleju. Łososia wyciągamy z marynaty i smażymy z każdej ze stron po 1 minucie.

Podsmażonego łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w piekarniku ok. 10-15min.

Gotowego łososia posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem lub bagietką.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *