Makaron pappardelle z kurczakiem i brokułami
Zapraszam na bardzo smaczny, a zarazem szybki i prosty w przygotowaniu makaron z kurczakiem
( chyba zrobię osobną kategorię „szybkich” obiadów, bo te ostatnio królują na naszym stole :p ).
Makaron z kurczakiem i brokułami :
– 250g makaronu pappardelle ( możecie użyć innego makaronu, np. świderki, kokardki)
– 300g filetu z piersi z kurczaka
– brokuł
– 1 ząbek czosnku
– mały kubek śmietany 18%
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Na palniki nastawiamy dwa garnki z wodą ( jeden – większy do makaronu, drugi do brokułów) – doprowadzamy do wrzenia.
Kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w kostkę wielkości 1,5-2cm.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie; makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Kurczaka obsmażamy na rumiano z każdej ze stron (smażymy niewielkie ilości po 1-2min z każdej ze stron, tak by kurczak nie puścił soków i zachował swoją soczystość).
Do kurczaka dodajemy obgotowane różyczki brokuła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy śmietanę.
Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron – ponownie mieszamy.
Nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂