Makaron z pastą paprykową
Pamiętacie przepis na pastę paprykową???
Pasta jest pyszna na zimno (do kanapek, do potraw z grilla czy jako dip), ale i na ciepło.
Tym razem zapraszam na błyskawiczny obiad, pod warunkiem, że macie słoiczek pasty paprykowej 🙂
Makaron z pastą paprykową:
– 1 mały słoiczek pasty paprykowej (ok. 200g)
– 200 g dowolnego makaronu (u mnie świderki, ale świetnie też sprawdzi się makaron rurki)
– 400g piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 3/4 szklanki wody
Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2cmx2cm.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy ok. 2 min z jednej strony.
Po usmażeniu kurczaka, zmniejszamy delikatnie moc palnika, dodajemy pastę paprykową i wodę.
Mieszamy, na koniec dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy, tak by sos oblepił dokładnie makaron.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące.
Smacznego 🙂