Drugie dania

Makaron z pastą paprykową

Pamiętacie przepis na pastę paprykową???

Pasta jest pyszna na zimno (do kanapek, do potraw z grilla czy jako dip), ale i na ciepło.

Tym razem zapraszam na błyskawiczny obiad, pod warunkiem, że macie słoiczek pasty paprykowej 🙂

 

makaron_2

 

Makaron z pastą paprykową:

– 1 mały słoiczek pasty paprykowej (ok. 200g)

– 200 g dowolnego makaronu (u mnie świderki, ale świetnie też sprawdzi się makaron rurki)

– 400g piersi z kurczaka

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

– 3/4 szklanki wody

 

Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2cmx2cm.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy ok. 2 min z jednej strony.

Po usmażeniu kurczaka, zmniejszamy delikatnie moc palnika, dodajemy pastę paprykową i wodę.

Mieszamy, na koniec dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy, tak by sos oblepił dokładnie makaron.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gorące.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *