Serowe knedle z bananami i czekoladą
Pamiętacie knedle z truskawkami ?? Bardzo je lubimy w różnych wersjach smakowych.
Tym razem mam dla Was przepis na serowe knedle z bananami i czekoladą.
Serowe knedle z bananami i czekoladą:
Masa serowa:
– 1/2 kg białego sera
– 5 łyżek bułki tartej
– 5 łyżek kaszy manny
– 2 jajka
– 5 łyżek oleju
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 2 banany
– tabliczka ulubionej czekolady ( u mnie mleczna)
– 1 laska wanilii
– 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki na masę serową łączymy ze sobą za pomocą widelca i następnie wkładamy masę do lodówki na min. 30 min.
W między czasie rozpuszczamy 1/3 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy ziarenka z laski wanilii i mleko. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy miseczkę na garnku z gorącą wodą.
Banany obieramy i kroimy w krążki o szerokości 1,5-2cm.
Z masy serowej urywamy kawałek wielkości piłeczki pingpongowej. Spłaszczamy masę na dłoni, na środek układamy kawałek banana i kostkę czekolady. Całość „zamykamy”, formując kulkę.
Kulki serowe gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 10-15 min (długość gotowania zależy od wielkości kulki). Następnie ugotowane kulki wyławiamy łyżką cedzakową. Przekładamy na talerz i polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego 🙂