Spaghetti Carbonara


Lubicie kuchnię włoską??? Moja rodzina bardzo, dlatego nie mogło zabraknąć takiego wpisu jak ten, na makaron “błyskawiczny” i na dodatek niesamowicie smaczny.

Przepis dostałam od znajomej na stałe mieszającej w słonecznej Italii (Ola pozdrawiam Cię gorąco 🙂

 

Pancettę zastąpiłam wędzonym boczkiem, a cała reszta jak w oryginalnym przepisie.

 

img_4241

 

Spaghetti Carbonara:

– 200g makaronu spaghetti

– 4 łyżki wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę (użyłam ok. 70-80g)

– 2 jajka

– 1 łyżki oliwy extra vergine

– 1 ząbek czosnku

– pęczek natki pietruszki

– 3 łyżki drobno startego sera Pecorino albo Grana Padano

– sól, pieprz

 

Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i natkę pietruszki siekamy.

Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

W międzyczasie przygotowujemy sos.

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy boczek i smażymy ok. 2 minut do lekkiego zrumienienia się. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Smażymy chwilę, max. 30sekund, tak by czosnek się nie przypalił.

Patelnię zestawiamy z ognia. Do sosu dodajemy ugotowany makaron ( najlepiej przełożyć go prosto z garnka, ociekający jeszcze wodą).

Łączymy ze sobą sos z makaronem.

Następnie dodajemy drobno starty ser.Mieszamy tak by ser oblepił dokładnie makaron.

Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i od razu przelewamy do naszego makaronu. Mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą
July 30, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018
Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe