Drugie dania

Spaghetti Carbonara

Lubicie kuchnię włoską??? Moja rodzina bardzo, dlatego nie mogło zabraknąć takiego wpisu jak ten, na makaron „błyskawiczny” i na dodatek niesamowicie smaczny.

Przepis dostałam od znajomej na stałe mieszającej w słonecznej Italii (Ola pozdrawiam Cię gorąco 🙂

 

Pancettę zastąpiłam wędzonym boczkiem, a cała reszta jak w oryginalnym przepisie.

 

img_4241

 

Spaghetti Carbonara:

– 200g makaronu spaghetti

– 4 łyżki wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę (użyłam ok. 70-80g)

– 2 jajka

– 1 łyżki oliwy extra vergine

– 1 ząbek czosnku

– pęczek natki pietruszki

– 3 łyżki drobno startego sera Pecorino albo Grana Padano

– sól, pieprz

 

Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i natkę pietruszki siekamy.

Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

W międzyczasie przygotowujemy sos.

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy boczek i smażymy ok. 2 minut do lekkiego zrumienienia się. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Smażymy chwilę, max. 30sekund, tak by czosnek się nie przypalił.

Patelnię zestawiamy z ognia. Do sosu dodajemy ugotowany makaron ( najlepiej przełożyć go prosto z garnka, ociekający jeszcze wodą).

Łączymy ze sobą sos z makaronem.

Następnie dodajemy drobno starty ser.Mieszamy tak by ser oblepił dokładnie makaron.

Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i od razu przelewamy do naszego makaronu. Mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *