
Spaghetti Carbonara
Lubicie kuchnię włoską??? Moja rodzina bardzo, dlatego nie mogło zabraknąć takiego wpisu jak ten, na makaron „błyskawiczny” i na dodatek niesamowicie smaczny.
Przepis dostałam od znajomej na stałe mieszającej w słonecznej Italii (Ola pozdrawiam Cię gorąco 🙂
Pancettę zastąpiłam wędzonym boczkiem, a cała reszta jak w oryginalnym przepisie.
Spaghetti Carbonara:
– 200g makaronu spaghetti
– 4 łyżki wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę (użyłam ok. 70-80g)
– 2 jajka
– 1 łyżki oliwy extra vergine
– 1 ząbek czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 3 łyżki drobno startego sera Pecorino albo Grana Padano
– sól, pieprz
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i natkę pietruszki siekamy.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy boczek i smażymy ok. 2 minut do lekkiego zrumienienia się. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Smażymy chwilę, max. 30sekund, tak by czosnek się nie przypalił.
Patelnię zestawiamy z ognia. Do sosu dodajemy ugotowany makaron ( najlepiej przełożyć go prosto z garnka, ociekający jeszcze wodą).
Łączymy ze sobą sos z makaronem.
Następnie dodajemy drobno starty ser.Mieszamy tak by ser oblepił dokładnie makaron.
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i od razu przelewamy do naszego makaronu. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂

