Spaghetti z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi
Lubię takie dania – szybkie, proste i bardzo smaczne.
Spaghetti tak naprawdę można przygotować na nieskończenie wiele sposobów, wszystko zależy od tego co mamy w lodówce 🙂
Jeśli nie macie czasu na stanie przy garach, czy akurat zapomnieliście zrobić zakupy – ten przepis jest dla Was.
Spaghetti z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi:
– 250g makaronu spaghetti
– 400g piersi z kurczaka
– 200g pomidorków koktajlowych
– po 2 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu ( można zastąpić po łyżce suszonych ziół)
– skórka i sok z połowy cytryny
– olej ( 2 łyżki do marynowania plus dodatkowe 2 łyżki do smażenia)
– 4-5 średniej wielkości ząbków czosnku
– 1 szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– parmezan
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy błonki i kroimy na kawałki ok. 1-1,5 cm. Do dużej miski dajemy 2 łyżki oleju, posiekany tymianek i rozmaryn, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i pieprzu – całość mieszamy i na koniec do naszej marynaty dodajemy kurczaka. Odstawiamy na min 15 min.
W międzyczasie, makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Pozostawiamy 1 szklankę wody z gotowania makaronu ( może się przydać do rozrzedzenia sosu)
Na dużej patelni podsmażamy kurczaka max 6 min (starajmy się nie ruszać mięsa zbyt szybko od rozpoczęcia smażenia, ponieważ mięso zamiast smażyć się, puści soki i zacznie się gotować).
Łyżką cedzakową ściągamy kurczaka z patelni. Na tej samej patelni smażymy drobno posiekany czosnek, dodajemy bulion i gotujemy ok. 2 minut.
Następnie do bulionu dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy i dodajemy pomidorki przekrojone na połówki.
Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, jeśli makaron nie pokryje się w całości sosem, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i oprószamy tartym parmezanem.
Smacznego 🙂