Wątróbka drobiowa z jabłkami


Będąc dzieckiem nie przepadałam za wątróbką. Chyba najgorzej wspominam wątróbkę ze stołówki szkolnej – zawsze była twarda i przesolona.

Do wątróbki przekonałam się dość nie dawno, trochę ze względów zdrowotnych ( lekarze zalecają spożywanie wątróbki na ubytki żelaza w organizmie) i cieszę się, że znów jest w naszym jadłospisie.

Dzisiaj zapraszam Was na wątróbkę z jabłkami i choć nie wygląda apetycznie, jest naprawdę bardzo smaczna 🙂

 

watrobka_2

 

Wątróbka drobiowa z jabłkami:

– 1 kg wątróbek drobiowych

– 1-2 szklanki mleka

– 3 średniej wielkości cebule

– 3 twarde jabłka

– 3-4 łyżki majeranku

– 1 łyżka masła

– mąka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

 

Wątróbkę oczyszczamy i myjemy; przekładamy do dużej miski. Zalewamy wątróbki zimnym mlekiem i odstawiamy na min. 1 godzinę.

Należy pamiętać, aby wątróbki nie solić przed obróbką termiczną, inaczej będzie twarda jak kamień 😛

W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Następnie na patelni roztapiamy masło i smażymy kawałki jabłek ok 1-2 min – co jakiś czas mieszając.

Wątróbki odsączamy z mleka i obtaczamy w mące. Zanim zaczniemy obsmażać mięso, nastawiamy piekarnik na 160oC.

Na dużej patelni, rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbki po ok. 1 minucie na stronę.

Do naczynia żaroodpornego układamy 1/3 pokrojonej cebuli. Cebulę posypujemy obficie solą, pieprzem i majerankiem, a następnie układamy na nią obsmażone wątróbki.

Wątróbki solimy, pieprzymy i układamy na nich 1/2 jabłek i ponownie posypujemy majerankiem i tak do wyłożenia wszystkich składników.

Do naczynia wlewamy 3-4 łyżki letniej wody i całość przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.

Podajemy z ziemniakami lub bagietką.

Smacznego 🙂

 

watrobka

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Szarlotka na kruchym cieście
December 23, 2016
Szarlotka sypana
December 19, 2016
Zielony koktajl – jarmuż, jabłko, kiwi
December 14, 2016
Zimowy kompot
December 14, 2016
Sernik na zimno z jesienną nutą
December 14, 2016
Crumble malinowo-jabłkowe
December 14, 2016
Chipsy jabłkowe
December 11, 2016

6 Komentarzy

primipiatti_u
2017-02-28

Wątróbka jest specyficzna w smaku jak i w strukturze i wcale sie nie dziwie, ze ma swoich zwolenników jak i przeciwników ☺

czerwonafilizanka
2017-02-28

nie przepadam za wątróbką

primipiatti_u
2017-02-28

Ooo grillowanej jeszcze nie probowalam - musze spróbować ☺

primipiatti_u
2017-02-28

Niestety mam te same odczucia co Ty, ale siła wyższa zmusza mnie do przygotowywania wątróbki - anemia 😬 tylko wątróbka potrafi u mnie szybko wyrównać poziom żelaza - szpinak czy natka pietruszki sobie tak dobrze nie radzi

Matka-kura
2017-02-28

Uwielbiamy wątróbkę w jabłkach!! U nas to danie, które przynajmniej raz w tygodniu być musi! W zasadzie robimy podobnie, chociaż jak zamiast smażyć, to najpierw griluję wątróbkę :)

MasterDzidek
2017-02-28

Przepis ciekawy, ja natomiast od wątróbki stronię... nie wyobrażam sobie jedzienia "zużytego" filtra. Ale każdy ma własne poglądy na ten temat. Jeśli komuś smakuje to smacznego. Ładne zdjęcia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe