Drugie dania

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Będąc dzieckiem nie przepadałam za wątróbką.

Chyba najgorzej wspominam wątróbkę ze stołówki szkolnej – zawsze była twarda i przesolona.

Do wątróbki przekonałam się dość nie dawno, trochę ze względów zdrowotnych ( lekarze zalecają spożywanie wątróbki na ubytki żelaza w organizmie) i cieszę się, że znów jest w naszym jadłospisie.

Dzisiaj zapraszam Was na wątróbkę z jabłkami i choć nie wygląda apetycznie, jest naprawdę bardzo smaczna 🙂

 

wątróbka z jabłkami

 

Wątróbka drobiowa z jabłkami:

– 1 kg wątróbek drobiowych

– 1-2 szklanki mleka

– 3 średniej wielkości cebule

– 3 twarde jabłka

– 3-4 łyżki majeranku

– 1 łyżka masła

– mąka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

 

Wątróbkę oczyszczamy i myjemy; przekładamy do dużej miski. Zalewamy wątróbki zimnym mlekiem i odstawiamy na min. 1 godzinę.

Należy pamiętać, aby wątróbki nie solić przed obróbką termiczną, inaczej będzie twarda jak kamień 😛

W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Następnie na patelni roztapiamy masło i smażymy kawałki jabłek ok 1-2 min – co jakiś czas mieszając.

Wątróbki odsączamy z mleka i obtaczamy w mące. Zanim zaczniemy obsmażać mięso, nastawiamy piekarnik na 160oC.

Na dużej patelni, rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbki po ok. 1 minucie na stronę.

Do naczynia żaroodpornego układamy 1/3 pokrojonej cebuli. Cebulę posypujemy obficie solą, pieprzem i majerankiem, a następnie układamy na nią obsmażone wątróbki.

Wątróbki solimy, pieprzymy i układamy na nich 1/2 jabłek i ponownie posypujemy majerankiem i tak do wyłożenia wszystkich składników.

Do naczynia wlewamy 3-4 łyżki letniej wody i całość przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.

Podajemy z ziemniakami lub bagietką.

Smacznego 🙂

 

wątróbka

6 komentarzy

  • primipiatti_u

    Wątróbka jest specyficzna w smaku jak i w strukturze i wcale sie nie dziwie, ze ma swoich zwolenników jak i przeciwników ☺

  • primipiatti_u

    Niestety mam te same odczucia co Ty, ale siła wyższa zmusza mnie do przygotowywania wątróbki – anemia ? tylko wątróbka potrafi u mnie szybko wyrównać poziom żelaza – szpinak czy natka pietruszki sobie tak dobrze nie radzi

  • Matka-kura

    Uwielbiamy wątróbkę w jabłkach!! U nas to danie, które przynajmniej raz w tygodniu być musi! W zasadzie robimy podobnie, chociaż jak zamiast smażyć, to najpierw griluję wątróbkę 🙂

  • MasterDzidek

    Przepis ciekawy, ja natomiast od wątróbki stronię… nie wyobrażam sobie jedzienia „zużytego” filtra. Ale każdy ma własne poglądy na ten temat. Jeśli komuś smakuje to smacznego. Ładne zdjęcia

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *