Wątróbka drobiowa z jabłkami
Będąc dzieckiem nie przepadałam za wątróbką.
Chyba najgorzej wspominam wątróbkę ze stołówki szkolnej – zawsze była twarda i przesolona.
Do wątróbki przekonałam się dość nie dawno, trochę ze względów zdrowotnych ( lekarze zalecają spożywanie wątróbki na ubytki żelaza w organizmie) i cieszę się, że znów jest w naszym jadłospisie.
Dzisiaj zapraszam Was na wątróbkę z jabłkami i choć nie wygląda apetycznie, jest naprawdę bardzo smaczna 🙂
Wątróbka drobiowa z jabłkami:
– 1 kg wątróbek drobiowych
– 1-2 szklanki mleka
– 3 średniej wielkości cebule
– 3 twarde jabłka
– 3-4 łyżki majeranku
– 1 łyżka masła
– mąka
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Wątróbkę oczyszczamy i myjemy; przekładamy do dużej miski. Zalewamy wątróbki zimnym mlekiem i odstawiamy na min. 1 godzinę.
Należy pamiętać, aby wątróbki nie solić przed obróbką termiczną, inaczej będzie twarda jak kamień 😛
W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Następnie na patelni roztapiamy masło i smażymy kawałki jabłek ok 1-2 min – co jakiś czas mieszając.
Wątróbki odsączamy z mleka i obtaczamy w mące. Zanim zaczniemy obsmażać mięso, nastawiamy piekarnik na 160oC.
Na dużej patelni, rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbki po ok. 1 minucie na stronę.
Do naczynia żaroodpornego układamy 1/3 pokrojonej cebuli. Cebulę posypujemy obficie solą, pieprzem i majerankiem, a następnie układamy na nią obsmażone wątróbki.
Wątróbki solimy, pieprzymy i układamy na nich 1/2 jabłek i ponownie posypujemy majerankiem i tak do wyłożenia wszystkich składników.
Do naczynia wlewamy 3-4 łyżki letniej wody i całość przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.
Podajemy z ziemniakami lub bagietką.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
primipiatti_u
Wątróbka jest specyficzna w smaku jak i w strukturze i wcale sie nie dziwie, ze ma swoich zwolenników jak i przeciwników ☺
czerwonafilizanka
nie przepadam za wątróbką
primipiatti_u
Ooo grillowanej jeszcze nie probowalam – musze spróbować ☺
primipiatti_u
Niestety mam te same odczucia co Ty, ale siła wyższa zmusza mnie do przygotowywania wątróbki – anemia ? tylko wątróbka potrafi u mnie szybko wyrównać poziom żelaza – szpinak czy natka pietruszki sobie tak dobrze nie radzi
Matka-kura
Uwielbiamy wątróbkę w jabłkach!! U nas to danie, które przynajmniej raz w tygodniu być musi! W zasadzie robimy podobnie, chociaż jak zamiast smażyć, to najpierw griluję wątróbkę 🙂
MasterDzidek
Przepis ciekawy, ja natomiast od wątróbki stronię… nie wyobrażam sobie jedzienia „zużytego” filtra. Ale każdy ma własne poglądy na ten temat. Jeśli komuś smakuje to smacznego. Ładne zdjęcia