Wątróbka drobiowa z jabłkami


Będąc dzieckiem nie przepadałam za wątróbką.

Chyba najgorzej wspominam wątróbkę ze stołówki szkolnej – zawsze była twarda i przesolona.

Do wątróbki przekonałam się dość nie dawno, trochę ze względów zdrowotnych ( lekarze zalecają spożywanie wątróbki na ubytki żelaza w organizmie) i cieszę się, że znów jest w naszym jadłospisie.

Dzisiaj zapraszam Was na wątróbkę z jabłkami i choć nie wygląda apetycznie, jest naprawdę bardzo smaczna 🙂

 

wątróbka z jabłkami

 

Wątróbka drobiowa z jabłkami:

– 1 kg wątróbek drobiowych

– 1-2 szklanki mleka

– 3 średniej wielkości cebule

– 3 twarde jabłka

– 3-4 łyżki majeranku

– 1 łyżka masła

– mąka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

 

Wątróbkę oczyszczamy i myjemy; przekładamy do dużej miski. Zalewamy wątróbki zimnym mlekiem i odstawiamy na min. 1 godzinę.

Należy pamiętać, aby wątróbki nie solić przed obróbką termiczną, inaczej będzie twarda jak kamień 😛

W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Następnie na patelni roztapiamy masło i smażymy kawałki jabłek ok 1-2 min – co jakiś czas mieszając.

Wątróbki odsączamy z mleka i obtaczamy w mące. Zanim zaczniemy obsmażać mięso, nastawiamy piekarnik na 160oC.

Na dużej patelni, rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbki po ok. 1 minucie na stronę.

Do naczynia żaroodpornego układamy 1/3 pokrojonej cebuli. Cebulę posypujemy obficie solą, pieprzem i majerankiem, a następnie układamy na nią obsmażone wątróbki.

Wątróbki solimy, pieprzymy i układamy na nich 1/2 jabłek i ponownie posypujemy majerankiem i tak do wyłożenia wszystkich składników.

Do naczynia wlewamy 3-4 łyżki letniej wody i całość przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.

Podajemy z ziemniakami lub bagietką.

Smacznego 🙂

 

wątróbka

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Klopsiki w sosie pomidorowym
October 01, 2018
Grillowane krewetki i sos chimichurri
August 27, 2018
Zupa krem z białych warzyw
August 23, 2018
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą
July 30, 2018
Obiad w 15 minut, czyli kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą
June 04, 2018
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami
March 31, 2018
Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry
February 06, 2018
Leczo
September 19, 2017
Placki z cukinii
September 02, 2017

6 Komentarzy

primipiatti_u
2017-02-28

Wątróbka jest specyficzna w smaku jak i w strukturze i wcale sie nie dziwie, ze ma swoich zwolenników jak i przeciwników ☺

czerwonafilizanka
2017-02-28

nie przepadam za wątróbką

primipiatti_u
2017-02-28

Ooo grillowanej jeszcze nie probowalam - musze spróbować ☺

primipiatti_u
2017-02-28

Niestety mam te same odczucia co Ty, ale siła wyższa zmusza mnie do przygotowywania wątróbki - anemia ? tylko wątróbka potrafi u mnie szybko wyrównać poziom żelaza - szpinak czy natka pietruszki sobie tak dobrze nie radzi

Matka-kura
2017-02-28

Uwielbiamy wątróbkę w jabłkach!! U nas to danie, które przynajmniej raz w tygodniu być musi! W zasadzie robimy podobnie, chociaż jak zamiast smażyć, to najpierw griluję wątróbkę :)

MasterDzidek
2017-02-28

Przepis ciekawy, ja natomiast od wątróbki stronię... nie wyobrażam sobie jedzienia "zużytego" filtra. Ale każdy ma własne poglądy na ten temat. Jeśli komuś smakuje to smacznego. Ładne zdjęcia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe