ziemniaki_2
Drugie dania

Ziemniaki pieczone z tymiankiem

Nie znam osoby, która by nie lubiła młodych ziemniaków.

I choć szorowanie ich nie należy do przyjemnych czynności, czasami warto poświęcić czas (i paznokcie:P), aby móc się nimi delektować.

 

pieczone ziemniaki z tymiankiem

 

Ziemniaki pieczone z tymiankiem:

– 1kg młodych, niedużych ziemniaków

– ok. 100 g masła

– kilka gałązek świeżego tymianku

– sól, pieprz

 

Ziemniaki myjemy i szorujemy myjką – druciakiem.

Następnie płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone w kostkę masło.

Oprószamy solą i pieprzem, a na wierzch układamy gałązki świeżego tymianku.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową  i wstawiamy do piekarnika.

Temperatura pieczenia 200oC. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, u mnie ok. 50 min.

Po ok. 30-35 min. pieczenia, ściągamy folię aluminiową i pozwalamy ziemniakom przyrumienić się.

 

Smacznego 🙂

 

ziemniaki z tymiankiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.