Ziemniaki pieczone z tymiankiem
Nie znam osoby, która by nie lubiła młodych ziemniaków.
I choć szorowanie ich nie należy do przyjemnych czynności, czasami warto poświęcić czas (i paznokcie:P), aby móc się nimi delektować.
Ziemniaki pieczone z tymiankiem:
– 1kg młodych, niedużych ziemniaków
– ok. 100 g masła
– kilka gałązek świeżego tymianku
– sól, pieprz
Ziemniaki myjemy i szorujemy myjką – druciakiem.
Następnie płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Oprószamy solą i pieprzem, a na wierzch układamy gałązki świeżego tymianku.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
Temperatura pieczenia 200oC. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, u mnie ok. 50 min.
Po ok. 30-35 min. pieczenia, ściągamy folię aluminiową i pozwalamy ziemniakom przyrumienić się.
Smacznego 🙂