Ziemniaki pieczone z tymiankiem


Nie znam osoby, która by nie lubiła młodych ziemniaków. I choć szorowanie ich nie należy do przyjemnych czynności, czasami warto poświęcić czas (i paznokcie:P), aby móc się nimi delektować.

 

ziemniaki

 

Ziemniaki pieczone z tymiankiem:

– 1kg młodych, niedużych ziemniaków

– ok. 100 g masła

– kilka gałązek świeżego tymianku

– sól, pieprz

 

Ziemniaki myjemy i szorujemy myjką – druciakiem. Następnie płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Oprószamy solą i pieprzem, a na wierzch układamy gałązki świeżego tymianku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową  i wstawiamy do piekarnika. Temperatura pieczenia 200oC. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, u mnie ok. 50 min. Po ok. 30-35 min. pieczenia, ściągamy folię aluminiową i pozwalamy ziemniakom przyrumienić się.

 

Smacznego 🙂

 

ziemniaki_2

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

makaron z kurczakiem i cukinią w curry
July 18, 2017
Zupa szparagowa
June 30, 2017
Makaron z kalafiorem i suszonymi pomidorami
June 11, 2017
Cztery sposoby na wykorzystanie serka Almette
June 09, 2017
Zupa brokułowa
May 22, 2017
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 
April 25, 2017
placki ziemniaczane
March 17, 2017
Kluski śląskie 
March 01, 2017
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami
December 17, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe