Ciastka z olejem rzepakowym – coś słodkiego dla małych rączek :)
Przepisów na dziecięce wypieki jest mnóstwo, ale co zrobić kiedy mały osobnik jest alergikiem.. nie wolno mu jajek i nabiału, a przecież większość przepisów opiera się właśnie na jajkach lub mleku i wtedy przychodzi czas na kombinowanie 🙂 Pierwsze próby wyszły marnie, albo ciasto nie rosło, albo urosło i wyszedł zakalec, albo było nie smaczne, aż pewnego dnia wyszło ciasto idealne – puszyste, wilgotne i smaczne. Przepis jest bardzo prosty, na bazie oleju rzepakowego, mleka ryżowego i soku.
Przepis na ciastka bez mleka i jajek:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki mleka ryżowego
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– niepełna szklanka soku z jabłek( można zastąpić dowolnym, ulubionym sokiem)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 1/2 szklanki cukru brązowego ( może być biały cukier)
– łyżeczka cukru waniliowego
– pół jabłka
Mąkę, sodę oczyszczoną, sól przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. W innej misce połączyć ze sobą olej rzepakowy, mleko ryżowe i sok jabłkowy. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać do połączenia składników. Następnie obrać jabłko, pokroić na drobne kawałki ( można zetrzeć na tarce na grubych oczkach ). Pokrojone jabłko dodać do masy i wymieszać.
Masę przelać do foremek lub do jednej większej np. keksówki. Jeśli pieczemy w foremkach silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczać formy.
Ciastka pieczemy w temperaturze 170oC ok. 25-30 min lub to tzw. suchego patyczka.