Ciasto jogurtowe z truskawkami
Uwielbiam to ciasto bez różnicy czy jest ono z truskawkami, rabarbarem czy malinami. Jest pyszne, wilgotne. Jego jedną wadą jest to, że zawsze bardzo szybko znika.
Ciasto jogurtowe z truskawkami:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 kubki jogurtu naturalnego ( każdy po 125g)*
– 4 łyżki oleju
– 2 całe jajka + 2 żółtka
– garść migdałów w płatkach
– ok. 200g truskawek
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkami, olejem. Następnie dodać jogurt naturalny, dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 4-5 łyżek mleka.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20/28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blachy. Truskawki oczyścić z szypułek, pokroić na połówki. Następnie truskawki obtoczyć w cukrze pudrze, wyłożyć na ciasto i posypać migdałami.
Piec w temperaturze 170oC ok. 35-40 min ( do tzw. suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
* ilość jogurtu naturalnego zależy od jego gęstości, jeśli jogurt jest bardzo gęsty, powinniśmy zwiększyć ilość do 3 kubeczków, lub dać dwa kubeczki jogurtu + kubeczek mleka.