img_0384_1__kopia
wypieki

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Uwielbiam to ciasto bez różnicy czy jest ono z truskawkami, rabarbarem czy malinami. Jest pyszne, wilgotne. Jego jedną wadą jest to, że zawsze bardzo szybko znika.

 

img_0384_1__kopia

 

Ciasto jogurtowe z truskawkami:

– 2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 kubki jogurtu naturalnego ( każdy po 125g)*

– 4 łyżki oleju

– 2 całe jajka + 2 żółtka

– garść migdałów w płatkach

– ok. 200g truskawek

 

 

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i  żółtkami, olejem. Następnie dodać jogurt naturalny, dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 4-5 łyżek mleka.

Blachę do pieczenia o wymiarach 20/28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blachy. Truskawki oczyścić z szypułek, pokroić na połówki. Następnie truskawki obtoczyć w cukrze pudrze, wyłożyć na ciasto i posypać migdałami.

Piec w temperaturze 170oC ok. 35-40 min ( do tzw. suchego patyczka).

Po ostygnięciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

 

* ilość jogurtu naturalnego zależy od jego gęstości, jeśli jogurt jest bardzo gęsty, powinniśmy zwiększyć ilość do 3 kubeczków, lub dać dwa kubeczki jogurtu + kubeczek mleka.

 

img_0386_1__kopia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.