Karydopita – Mocno orzechowe ciasto
Puszyste, wilgotne ciasto, które samym aromatem przyprawia o zawrót głowy 🙂 posmakuje nawet tym, co niekoniecznie przepadają za goździkami czy cynamonem.
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a „Kuchnie Świata” – trochę zmodyfikowany 🙂 Zapraszam
Karydopita – ciasto orzechowe:
Ciasto:
– 5 jajek, osobno żółtka od białek
– sok z 1 pomarańczy
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki mielonch goździków
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki bułki tartej
– szklanka posiekanych orzechów włoskich
Syrop:
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1/2 szklanki wody
– 3 goździki
– laska cynamonu
– sok z 1 cytryny
W misce ubijamy żółtka z sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie wsypujemy cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, bułkę tartą. Mieszamy. Wsypujemy orzechy włoskie pozostawiając 3 łyżki rozdrobnionych orzechów do posypania wierzchu ciasta.
W innej misce ubijamy na sztywno pianę. Następnie białka delikatnie mieszamy z masą orzechową, aż do połączenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy ( u mnie średnica 24cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180oC ok. 45min lub do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy syrop do polania ciasta. Wszystkie składniki mieszamy w niedużym rondlu. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 5-8min.
Upieczone ciasto nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Posypujemy pozostałymi orzechami i polewamy przygotowanym syropem.
Smacznego 🙂