
Karydopita – Mocno orzechowe ciasto
Puszyste, wilgotne ciasto, kt贸re samym aromatem przyprawia o zawr贸t g艂owy 馃檪 posmakuje nawet tym, co niekoniecznie przepadaj膮 za go藕dzikami czy cynamonem.
Przepis pochodzi z ksi膮偶ki Gordona Ramsay’a „Kuchnie 艢wiata” – troch臋 zmodyfikowany 馃檪 Zapraszam
Karydopita – ciasto orzechowe:
Ciasto:
– 5 jajek, osobno 偶贸艂tka od bia艂ek
– sok z 1 pomara艅czy
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 艂y偶eczki cynamonu
– 1/2 艂y偶eczki mielonch go藕dzik贸w
– 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
– 1 czubata 艂y偶eczka proszku do pieczenia
– 3 艂y偶ki bu艂ki tartej
– szklanka posiekanych orzech贸w w艂oskich
Syrop:
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1/2 szklanki wody
– 3 go藕dziki
– laska cynamonu
– sok z 1 cytryny
W misce ubijamy 偶贸艂tka z sokiem z pomara艅czy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie wsypujemy cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, bu艂k臋 tart膮. Mieszamy. Wsypujemy orzechy w艂oskie pozostawiaj膮c 3 艂y偶ki rozdrobnionych orzech贸w do posypania wierzchu ciasta.
W innej misce ubijamy na sztywno pian臋. Nast臋pnie bia艂ka delikatnie mieszamy z mas膮 orzechow膮, a偶 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Mas臋 przelewamy do tortownicy ( u mnie 艣rednica 24cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180oC ok. 45min lub do tzw. suchego patyczka.
W mi臋dzyczasie przygotowujemy syrop do polania ciasta. Wszystkie sk艂adniki mieszamy w niedu偶ym rondlu. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogie艅 do minimum i gotujemy ok. 5-8min.
Upieczone ciasto nak艂uwamy na ca艂ej powierzchni wyka艂aczk膮 lub patyczkiem do szasz艂yk贸w. Posypujemy pozosta艂ymi orzechami i polewamy przygotowanym syropem.
Smacznego 馃檪

