wypieki

Karydopita – Mocno orzechowe ciasto

Puszyste, wilgotne ciasto, które samym aromatem przyprawia o zawrót głowy 🙂 posmakuje nawet tym, co niekoniecznie przepadają za goździkami czy cynamonem.

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a „Kuchnie Świata” – trochę zmodyfikowany 🙂 Zapraszam

 

orzechowiec

 

Karydopita – ciasto orzechowe:

Ciasto:

– 5 jajek, osobno żółtka od białek

– sok z 1 pomarańczy

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/2 łyżeczki mielonch goździków

– 2 łyżki mąki pszennej

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 łyżki bułki tartej

– szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Syrop:

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 1/2 szklanki wody

– 3 goździki

– laska cynamonu

– sok z 1 cytryny

 

W misce ubijamy żółtka z sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie wsypujemy cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, bułkę tartą. Mieszamy. Wsypujemy orzechy włoskie pozostawiając 3 łyżki rozdrobnionych orzechów do posypania wierzchu ciasta.

W innej misce ubijamy na sztywno pianę. Następnie białka delikatnie mieszamy z masą orzechową, aż do połączenia składników.

Masę przelewamy do tortownicy ( u mnie średnica 24cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180oC ok. 45min lub do tzw. suchego patyczka.

W międzyczasie przygotowujemy syrop do polania ciasta. Wszystkie składniki mieszamy w niedużym rondlu. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 5-8min.

Upieczone ciasto nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Posypujemy pozostałymi orzechami i polewamy przygotowanym syropem.

Smacznego 🙂

 

orzech3

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *