Makaroniki waniliowe z kremem chałwowym


Piękne, kolorowe, bardzo słodkie ciasteczka migdałowe są wszędzie. W cukierniach, na blogach i nawet w witrynach sklepów odzieżowych. Coś jest w nich przyciągającego, co powoduje,że chce się je spróbować. Moje pierwsze dwie próby upieczenia idealnych makaroników zakończyły się fiaskiem. Przy trzeciej próbie wspomogłam się blogiem Pani Doroty z Moje Wypieki 🙂 do pełni szczęścia przy pierwszych próbach brakowało “odparowanego” białka, przez to makaroniki nie wychodziły takie, jakie powinny być.

 

makaroniki2

 

Makaroniki waniliowe z kremem chałwowym:

– białka z 3 jajek

– 3 łyżki drobnego cukru

– niepełna szklanka cukru pudru

– 100g drobno zmielonych migdałów

– ziarenka z jednej laski wanilii

Krem chałwowy:

– 100 g serka mascarpone

– 30g ulubionej chałwy ( można dać więcej)

– 3-4 łyżki nutelli

 

Zabierając się za pieczenie makaroników, musimy 1-2 dni wcześniej przygotować białka, tzn. do suchej i czystej miseczki wbijamy 3 białka i odstawiamy na blat, bez przykrywania, tak by mogły trochę odparować.

Odparowane białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki drobnego cukru. Dalej ubijać. Następnie dodać drobno zmielone migdały, cukier puder i ziarenka wanilii. Delikatnie wymieszać ( mieszałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników).

Jeśli macie rękaw cukierniczy sprawa jest prosta, użyjcie dużej okrągłej tylki. ja swoje makaroniki wyciskałam przy pomocy tutki zrobionej z papieru do pieczenia 🙂 średnica ciasteczka to ok 3cm.

Po napełnieniu całej blachy, odstawić ciastka na ok 45-60min, tak by makaroniki osuszyły się.

Piec w piekarniku nagrzanym do 140oC bez termoobiegu ok. 10-11min ( pierwszą blachę piekłam w tej temperaturze, drugą zaś w 130oC, te drugie w ogóle nie popękały, ale musiały siedzieć w piekarniku 2 minuty dłużej).

Krem chałwowy:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać mikserem.

Gotowy krem nakładać na ciasteczka.

 

makaroniki

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018
Ciasteczka twarogowe
October 06, 2018
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018

3 Komentarzy

Karolina. Holistic Beauty
2017-04-29

Mmm :) Pamiętam włoskie makaroniki, które jadłam, gdy byłam w Lecce. O różnych smakach i kształtach, z kawą - pyszne!

primipiatti_u
2017-04-29

Nie taki diabeł straszny ? ta metoda jest całkiem prosta, ta druga z użyciem termometru to juz wyższa szkoła jazdy ?

Justyna
2017-04-29

Mniam, aż ślinka cieknie. Uwielbiam makaroniki, choć sama nie odważyłabym się ich robić. Zawsze jednak przywożę je z Francji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe