Makaroniki waniliowe z kremem chałwowym


Piękne, kolorowe, bardzo słodkie ciasteczka migdałowe są wszędzie. W cukierniach, na blogach i nawet w witrynach sklepów odzieżowych. Coś jest w nich przyciągającego, co powoduje,że chce się je spróbować. Moje pierwsze dwie próby upieczenia idealnych makaroników zakończyły się fiaskiem. Przy trzeciej próbie wspomogłam się blogiem Pani Doroty z Moje Wypieki 🙂 do pełni szczęścia przy pierwszych próbach brakowało “odparowanego” białka, przez to makaroniki nie wychodziły takie, jakie powinny być.

 

makaroniki2

 

Makaroniki waniliowe z kremem chałwowym:

– białka z 3 jajek

– 3 łyżki drobnego cukru

– niepełna szklanka cukru pudru

– 100g drobno zmielonych migdałów

– ziarenka z jednej laski wanilii

Krem chałwowy:

– 100 g serka mascarpone

– 30g ulubionej chałwy ( można dać więcej)

– 3-4 łyżki nutelli

 

Zabierając się za pieczenie makaroników, musimy 1-2 dni wcześniej przygotować białka, tzn. do suchej i czystej miseczki wbijamy 3 białka i odstawiamy na blat, bez przykrywania, tak by mogły trochę odparować.

Odparowane białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki drobnego cukru. Dalej ubijać. Następnie dodać drobno zmielone migdały, cukier puder i ziarenka wanilii. Delikatnie wymieszać ( mieszałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników).

Jeśli macie rękaw cukierniczy sprawa jest prosta, użyjcie dużej okrągłej tylki. ja swoje makaroniki wyciskałam przy pomocy tutki zrobionej z papieru do pieczenia 🙂 średnica ciasteczka to ok 3cm.

Po napełnieniu całej blachy, odstawić ciastka na ok 45-60min, tak by makaroniki osuszyły się.

Piec w piekarniku nagrzanym do 140oC bez termoobiegu ok. 10-11min ( pierwszą blachę piekłam w tej temperaturze, drugą zaś w 130oC, te drugie w ogóle nie popękały, ale musiały siedzieć w piekarniku 2 minuty dłużej).

Krem chałwowy:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać mikserem.

Gotowy krem nakładać na ciasteczka.

 

makaroniki

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Biszkopt bezglutenowy
June 06, 2017
Sałatka z kurczakiem i ananasem
May 29, 2017
Muffinki z rabarbarem 
May 09, 2017
Jajka faszerowane rzodkiewkami
April 14, 2017

3 Komentarzy

Karolina. Holistic Beauty
2017-04-29

Mmm :) Pamiętam włoskie makaroniki, które jadłam, gdy byłam w Lecce. O różnych smakach i kształtach, z kawą - pyszne!

primipiatti_u
2017-04-29

Nie taki diabeł straszny 😉 ta metoda jest całkiem prosta, ta druga z użyciem termometru to juz wyższa szkoła jazdy 😜

Justyna
2017-04-29

Mniam, aż ślinka cieknie. Uwielbiam makaroniki, choć sama nie odważyłabym się ich robić. Zawsze jednak przywożę je z Francji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe