Piegowate ciasteczka z orzechami i czekoladą
Uwielbiam ciastka w każdej postaci, nie ważne czy są przekładane dżemem, czy są nadziane kremami, bakaliami. Te lubię szczególnie. Przypominają mi dzieciństwo i wakacje spędzane u babci na wsi.
Ciasteczka z orzechami i czekoladą:
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– kostka zimnego masła ( 200g)
– szczypta soli
– pół szklanki drobnego cukru ( można zmieszać pół na pół z cukrem brązowym)
– 1 żółtko z dużego jaja lub 2 mniejsze
– 100g czekolady posiekanej*
– 100g posiekanych orzechów włoskich**
Masło posiekać. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtko i masło. Przy pomocy miksera połączyć składniki. Następnie dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.
Z tak przygotowanego ciasta formować niewielkie kulki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki w dość dużych odstępach i spłaszczyć zwilżoną dłonią przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 170oC przez 10-12 min lub do lekkiego zrumienienia.
Smacznego 🙂
*czekolada może być zarówno mleczna jak i gorzka, najczęściej mieszam po połowie. Można również dodać tzw. groszki czekoladowe do zapiekania
** mogą być dowolne orzechy, można również dodać ulubione bakalie, tj. rodzynki, żurawinę.
3 komentarze
Olga
Oj zjadłabym teraz takie jedno albo dziesięć. 🙂
Adrianna
Pychotka, fajny przepis. Muszę kiedyś wypróbować 😉
Agata
Uwielbiam domowe ciacha! Do tego kawa lub herbata z miodem i cytryną… Gęba w niebie!