wypieki

Piegowate ciasteczka z orzechami i czekoladą

Uwielbiam ciastka w każdej postaci, nie ważne czy są przekładane dżemem, czy są nadziane kremami, bakaliami. Te lubię szczególnie. Przypominają mi dzieciństwo i wakacje spędzane u babci na wsi.

 

pieguski2

 

Ciasteczka z orzechami i czekoladą:

– 1 szklanka mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– kostka zimnego masła ( 200g)

– szczypta soli

– pół szklanki drobnego cukru ( można zmieszać pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 żółtko z dużego jaja lub 2 mniejsze

– 100g czekolady posiekanej*

– 100g posiekanych orzechów włoskich**

 

Masło posiekać. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtko i masło. Przy pomocy miksera połączyć składniki. Następnie dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.

Z tak przygotowanego ciasta formować niewielkie kulki.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki w dość dużych odstępach i spłaszczyć zwilżoną dłonią przed pieczeniem.

Piec w temperaturze  170oC przez 10-12 min lub do lekkiego zrumienienia.

Smacznego 🙂

 

*czekolada może być zarówno mleczna jak i gorzka, najczęściej mieszam po połowie. Można również dodać tzw. groszki czekoladowe do zapiekania

** mogą być dowolne orzechy, można również dodać ulubione bakalie, tj. rodzynki, żurawinę.

 

pieguski_20140527213057

pieguski4

 

 

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *