Waniliowa tarta z rabarbarem i truskawkami
W taki dzień jak dzisiaj, kiedy za oknem jest szaro i ponuro chce się zjeść coś pysznego, coś słodkiego i taka właśnie jest ta tarta – idealna na poprawę humoru 🙂 Zapraszam
Waniliowa tarta z rabarbarem i truskawkami:
Waniliowy spód:
– 2,5 szklanki mąki
– niepełna szklanka cukru pudru
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 2 żółtka
– 150g zimnego masła lub margaryny bezmlecznej
-szczypta soli
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
– 400g rabarbaru
– 400g truskawek
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– pół szklanki cukru pudru
– łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie należy dodać łyżkę zimnej wody. Zagniatamy. Blachę do tarty ( u mnie średnica 28cm) wykładamy ciastem, zarówno dno jak i boki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30min. Następnie ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 12-14min.
Gdy spód będzie się piekł przygotowujemy owoce, myjemy, oczyszczamy truskawki z szypułek, rabarbar obieramy i kroimy na kawałki ok. 0.5 cm. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie wszystkie owoce obtaczamy w mące z cukrem.
Wykładamy na upieczony spód i zapiekamy przez 20-25min w temperaturze 190oC.
Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie delikatnie oprószyć cukrem pudrem.