wypieki

Waniliowa tarta z rabarbarem i truskawkami

W taki dzień jak dzisiaj, kiedy za oknem jest szaro i ponuro chce się zjeść coś pysznego, coś słodkiego i taka właśnie jest ta tarta – idealna na poprawę humoru 🙂 Zapraszam

 

tarta2

 

Waniliowa tarta z rabarbarem i truskawkami:

Waniliowy spód:

– 2,5 szklanki mąki

– niepełna szklanka cukru pudru

– ziarenka z 1 laski wanilii

– 2 żółtka

– 150g zimnego masła lub margaryny bezmlecznej

-szczypta soli

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

– 400g rabarbaru

– 400g truskawek

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– pół szklanki cukru pudru

– łyżeczka cukru waniliowego

 

 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie należy dodać łyżkę zimnej wody. Zagniatamy. Blachę do tarty ( u mnie średnica 28cm) wykładamy ciastem, zarówno dno jak i boki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30min. Następnie ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 12-14min.

Gdy spód będzie się piekł przygotowujemy owoce, myjemy, oczyszczamy  truskawki z szypułek, rabarbar obieramy i kroimy na kawałki ok. 0.5 cm. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie wszystkie owoce obtaczamy w mące z cukrem.

Wykładamy na upieczony spód i zapiekamy przez 20-25min w temperaturze 190oC.

Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

 

tarta_calosc_20140518134404

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *