wilgotna babka budyniowa
wypieki

Wilgotna babka budyniowa

Niesamowicie prosta i szybka babka, ale bardzo kapryśna – jak każde ciasto ucierane – lubi wyjść zakalec.

Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem. Mąkę koniecznie przesiewamy przez sito.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

Ważne, aby forma do pieczenia nie była zbyt głęboka i wąska. Babkę z tego przepisu zawsze piekę w formie płytkiej i dość rozłożystej i wtedy mam pewność, że nie wyjdzie zakalec.

 

wilgotna babka budyniowa

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 i 2/3 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól  z wyjątkiem budyniu – połączyć ze sobą.

W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Następnie dodać mokre do suchych składników.

Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki,  ale nie powinno być widać mąki.

Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.

Piec w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić.

Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.

 

babka budyniowa

51 komentarzy

  • Kajko

    Jak dla mnie najlepsza babka jaka piekłam . Robią ja tez jako spod do ciasta , np z rabarbarem i kruszonka . Super !

  • Magda

    Nigdy wiecej! Strata czasu. Ciata pieke od lat. Pierwszy raz zakalec I to wlasnie z tego prsepisu. Nie polacam.

  • primipiatti_u

    Zachęcam do wypróbowania, ale ta babka jest ucierana – trochę kapryśna i może wyjść zakalec, jeśli za długo się miesza, miksuje, produkty są zimne

  • Magda

    Babki są zdecydowanie moim ulubionym wypiekiem. Chętnie sięgają też po nie moje dzieci, dlatego staram się jak najczęściej je przygotowywać. Najbardziej lubimy takie wilgotne, ale testuje różne przepisy. Babki budyniowej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smakowicie i z chęcią ją przygotuję. Na pewno wszystkim będzie smakowała:-)

  • primipiatti_u

    Takie ciasto – zakalec łatwo uratować – wystarczy dodać trochę serka mascarpone i zrobić kulki cake popsy – dla dzieciaków ogromna frajda, można je maczać w czekoladzie itd

  • Aneta

    Niestety zakalec i gniot. Przepis z d….y wzięty. Lecę po mandarynki ratować dzieci

  • Aneta

    Wszystko było w temperaturze pokojowej, ale konsystencja chyba za gęsta. Zobaczymy. Piecze się ale po komentarzach i widoku konsystencji nie wróżę, że moje dzieci zabiorą ją jutro do szkoły 🤔

  • primipiatti_u

    Jak każde ciasto ucierane, to i ta babka jest kapryśna, wystarczy wlać zimne mleko do pozostałych produktów i mamy gwarantowany zakalec :/

  • Beti

    Tragiczny przepis.. zmarnowane składniki.. lepiej usunąć coby inni się nie nadziali..

  • primipiatti_u

    Ta babka ma to do siebie, że do „łatwych” nie należy – jak każde ciasto ucierane. Jest wymagająca, jeśli chodzi o produkty, temperaturę itd dlatego tak często wychodzi zakalec. Kwestia wprawy 😉

  • Iwona

    Niestety następnym razem zanim zrobię poczytam komentarze bo moja wyszła jak większości gumowata i zakalcowata

  • Lukrecja

    Nie wiem co robicie nie tak. Ja juz wiele razy robilam wedle przepisu i jest bardzo dobra. Jak dotad najlepsze jaka jadlam. Jak dla przepis super 👍🏻

  • Karolina

    Nie wiem co z tym przepisem jest ie tak ale babka jest straszna, brak jej wszystkiego: smaku, wyglądu, puszystosci. Wyszła twarda, zakalcowata, a od jedzenia kawałka aż zuchwa boli ☹️😒🤔 wszystko wg 0rzepsiu,temperatura składników również i to najgorsza babka ever🙄

  • Marta

    Babka tragedia (trzymałam się przepisu). Nie polecam. Ciasto gliniaste, dobre na bułkę. Niestety koniec końców goście wyszli zniesmaczeni. Ja sama nie potrafiłam ugryźć trzeci raz. Glina, glina, glina.

  • Renia

    Przepis nieprecyzyjny, nie ma informacji, że składniki mają być w temperaturze pokojowej, nie jest również podane czy ciasto piec góra-dół czy z termoobiegiem.

  • primipiatti_u

    Czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa ??? To bardzo ważne przy pieczeniu tej babki – inaczej wychodzi zakalec.
    Pozdrawiam

  • Ewelina

    Jak dla mnie nieudane ciasto 😥 zakalec niestety. Masa na babkę ciężka i może dlatego. Nie pokażę się na taką babkę więcej.pozdrawiam

  • primipiatti_u

    Temperatura 170-180 stopni o około 20-25 minut ( po 20 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki juz się upiekły )

  • Anna

    Jeśli chce upiec z tego przepisu muffinki to jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

  • primipiatti_u

    Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę – choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.

  • Magdalena

    Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.

  • primipiatti_u

    Czy produkty miały temperaturę pokojową? Przy ciastach ucieranych to bardzo ważne, żeby produkty miały tą samą temperaturę

  • primipiatti_u

    Najczęstszą przyczyną zakalca jest różnica temperatur produktów i zbyt długie mieszanie ciasta. Polecam spróbować ponownie, ale jajka i mleko niech wyłoży Pani 3 h przed mieszaniem ciasta

  • primipiatti_u

    Jest to forma z kominem na “niską ” babę – w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️

  • primipiatti_u

    Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często “siada” właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.

  • Kasia

    dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec 🙁 co zrobiłam nie tak??

  • primipiatti_u

    Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę

  • primipiatti_u

    A czy produkty miały zbliżona temperaturę? Moze za długo były składniki mieszane? Mi lubi sie tak zdarzyć jak za długo mieszam masę – ona wtedy dostaje sporo powietrza i mam zakalec murowany ?

  • KasiaM

    Dziękuję za info.
    Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
    Wesołych Świąt! 🙂

  • primipiatti_u

    Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺

  • Ewa

    Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?

  • primipiatti_u

    Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)

  • KasiaM

    Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
    Wygląda mniamuśnie 🙂

  • primipiatti_u

    Z ta nigdy nie ma wtopy ? i z cytrynowa rownież – najmniej kapryśne babki jakie znam ?

  • Martyna

    No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy 😀 Pozdrawiam

  • Martyna

    Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d

  • Maciej Wojtas

    Takie babki to ja bardzo 😉
    No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.