
Wilgotna babka budyniowa
Niesamowicie prosta i szybka babka, ale bardzo kapryśna – jak każde ciasto ucierane – lubi wyjść zakalec.
Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem. Mąkę koniecznie przesiewamy przez sito.
Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .
Ważne, aby forma do pieczenia nie była zbyt głęboka i wąska. Babkę z tego przepisu zawsze piekę w formie płytkiej i dość rozłożystej i wtedy mam pewność, że nie wyjdzie zakalec.
Wilgotna babka budyniowa:
– 2 i 2/3 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )
– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 1 szklanka mleka
– 1 opakowanie budyniu waniliowego *
Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól z wyjątkiem budyniu – połączyć ze sobą.
W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Następnie dodać mokre do suchych składników.
Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.
Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki, ale nie powinno być widać mąki.
Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.
Piec w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić.
Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.


55 komentarzy
asia
O nie! Zakalec – wszystko w temp pokojowej, forma niska. Wydaje mi się, że ciasto było za gęste. Może nie trzeba koniecznie budyniu w każdym przypadku? Coś nie pykło 😉
Anonim
Okropna zakalec
Pierwszy i ostatni raz coś piekłam bez czytania komentarzy 😕
Andzia
Gumiklajzer😬 Dobrze że moje dzieci lubią zakalce
Paulina
Z tego przepisu robiłam pierwszy raz Babkę , wyszła pyszna robiłam ją rano na szybko zanim goście przyszli , ja swoją wersję podzieliłam na dwa w jednej dałam dodatkowy budyń a w drugiej kakao, wlewałam na przemian do formy , babka wyszła pyszna😋
Kajko
Jak dla mnie najlepsza babka jaka piekłam . Robią ja tez jako spod do ciasta , np z rabarbarem i kruszonka . Super !