Wilgotna babka budyniowa


Niesamowicie prosta i szybka babka, może być również jako baza do muffinek.

A warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

 

wilgotna babka budyniowa

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 i 2/3 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )

– 1/2 szklanki cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól  z wyjątkiem budyniu – połączyć ze sobą.

W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Następnie dodać mokre do suchych składników.

Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki,  ale nie powinno być widać mąki.

Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.

Piec w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić.

Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.

 

babka budyniowa

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto marchewkowe z czekoladą
September 13, 2019
Szybkie racuchy z jabłkami
August 18, 2019
Muffinki na maślance z malinami
July 24, 2019
Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019

36 Komentarzy

Karolina
2019-06-16

Nie wiem co z tym przepisem jest ie tak ale babka jest straszna, brak jej wszystkiego: smaku, wyglądu, puszystosci. Wyszła twarda, zakalcowata, a od jedzenia kawałka aż zuchwa boli ☹️😒🤔 wszystko wg 0rzepsiu,temperatura składników również i to najgorsza babka ever🙄

M
2019-05-18

Niestety zakalec

Marta
2019-04-22

Babka tragedia (trzymałam się przepisu). Nie polecam. Ciasto gliniaste, dobre na bułkę. Niestety koniec końców goście wyszli zniesmaczeni. Ja sama nie potrafiłam ugryźć trzeci raz. Glina, glina, glina.

Renia
2019-03-27

Przepis nieprecyzyjny, nie ma informacji, że składniki mają być w temperaturze pokojowej, nie jest również podane czy ciasto piec góra-dół czy z termoobiegiem.

primipiatti_u
2019-01-26

Brawo 👏👏

Ola
2019-01-26

A mi mimo składników z lodówki wyszła baba❤️

Anna
2018-11-30

U mnie tez zakalec buuu....:(

primipiatti_u
2018-10-21

Czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa ??? To bardzo ważne przy pieczeniu tej babki - inaczej wychodzi zakalec.
Pozdrawiam

Ewelina
2018-10-20

Jak dla mnie nieudane ciasto 😥 zakalec niestety. Masa na babkę ciężka i może dlatego. Nie pokażę się na taką babkę więcej.pozdrawiam

primipiatti_u
2017-12-16

Temperatura 170-180 stopni o około 20-25 minut ( po 20 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki juz się upiekły )

Anna
2017-12-16

Jeśli chce upiec z tego przepisu muffinki to jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

primipiatti_u
2017-11-10

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę - choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.

Magdalena
2017-11-10

Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.

primipiatti_u
2017-11-08

Czy produkty miały temperaturę pokojową? Przy ciastach ucieranych to bardzo ważne, żeby produkty miały tą samą temperaturę

Karolina
2017-11-08

Do bani !! Robie drugi raz i zalalec!

primipiatti_u
2017-07-13

Najczęstszą przyczyną zakalca jest różnica temperatur produktów i zbyt długie mieszanie ciasta. Polecam spróbować ponownie, ale jajka i mleko niech wyłoży Pani 3 h przed mieszaniem ciasta

Ewelina
2017-07-13

Niestety ale też wyszedł mi dziś zakalec i to straszny ???

primipiatti_u
2017-07-11

Jest to forma z kominem na "niską " babę - w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️

Kasia
2017-07-11

Jakiej formy Pani uzywa, tzn o jakich wymiarach?

primipiatti_u
2017-05-27

Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często "siada" właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.

Kasia
2017-05-27

dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec :( co zrobiłam nie tak??

primipiatti_u
2017-04-12

Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę

KASIA
2017-04-12

Witam. Mam pytanko czyz tego przepisu wyjdą babeczki muffiny z malinami ?

primipiatti_u
2017-04-09

A czy produkty miały zbliżona temperaturę? Moze za długo były składniki mieszane? Mi lubi sie tak zdarzyć jak za długo mieszam masę - ona wtedy dostaje sporo powietrza i mam zakalec murowany ?

anna
2017-04-09

zakalec na palec, nie wyrosła, piekła się 75 minut i katastrofa

KasiaM
2017-04-08

Dziękuję za info.
Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
Wesołych Świąt! :)

primipiatti_u
2017-04-08

Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺

Ewa
2017-04-08

Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?

primipiatti_u
2017-04-08

Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)

KasiaM
2017-04-08

Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
Wygląda mniamuśnie :)

primipiatti_u
2017-04-02

Z ta nigdy nie ma wtopy ? i z cytrynowa rownież - najmniej kapryśne babki jakie znam ?

Martyna
2017-04-02

No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy :D Pozdrawiam

Martyna
2017-03-27

Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d

primipiatti_u
2017-03-26

???

Maciej Wojtas
2017-03-26

Takie babki to ja bardzo ;)
No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe