wilgotna babka budyniowa
wypieki

Wilgotna babka budyniowa

Niesamowicie prosta i szybka babka, ale bardzo kapryśna – jak każde ciasto ucierane – lubi wyjść zakalec.

Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem. Mąkę koniecznie przesiewamy przez sito.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

Ważne, aby forma do pieczenia nie była zbyt głęboka i wąska. Babkę z tego przepisu zawsze piekę w formie płytkiej i dość rozłożystej i wtedy mam pewność, że nie wyjdzie zakalec.

 

wilgotna babka budyniowa

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 i 2/3 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól  z wyjątkiem budyniu – połączyć ze sobą.

W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Następnie dodać mokre do suchych składników.

Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki,  ale nie powinno być widać mąki.

Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.

Piec w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić.

Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.

 

babka budyniowa

55 komentarzy

  • asia

    O nie! Zakalec – wszystko w temp pokojowej, forma niska. Wydaje mi się, że ciasto było za gęste. Może nie trzeba koniecznie budyniu w każdym przypadku? Coś nie pykło 😉

  • Anonim

    Okropna zakalec
    Pierwszy i ostatni raz coś piekłam bez czytania komentarzy 😕

  • Paulina

    Z tego przepisu robiłam pierwszy raz Babkę , wyszła pyszna robiłam ją rano na szybko zanim goście przyszli , ja swoją wersję podzieliłam na dwa w jednej dałam dodatkowy budyń a w drugiej kakao, wlewałam na przemian do formy , babka wyszła pyszna😋

  • Kajko

    Jak dla mnie najlepsza babka jaka piekłam . Robią ja tez jako spod do ciasta , np z rabarbarem i kruszonka . Super !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.