Wilgotna babka budyniowa


Niesamowicie prosta i szybka babka, może być również jako baza do muffinek.

A warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

 

wilgotna babka budyniowa

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– pół szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Mąkę przesiać, wszystkie składniki z wyjątkiem budyniu połączyć ze sobą.

W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Następnie dodać mokre do suchych składników.

Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Foremkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.

Piec w temperaturze 175oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.

 

babka budyniowa

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Keks
December 11, 2017
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
December 08, 2017
Wilgotny piernik z powidłami
December 05, 2017
Proste i szybkie ciasto kokosowe
November 21, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017

25 Komentarzy

primipiatti_u
2017-11-10

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę - choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.

Magdalena
2017-11-10

Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.

primipiatti_u
2017-11-08

Czy produkty miały temperaturę pokojową? Przy ciastach ucieranych to bardzo ważne, żeby produkty miały tą samą temperaturę

Karolina
2017-11-08

Do bani !! Robie drugi raz i zalalec!

primipiatti_u
2017-07-13

Najczęstszą przyczyną zakalca jest różnica temperatur produktów i zbyt długie mieszanie ciasta. Polecam spróbować ponownie, ale jajka i mleko niech wyłoży Pani 3 h przed mieszaniem ciasta

Ewelina
2017-07-13

Niestety ale też wyszedł mi dziś zakalec i to straszny 🙁🙁🙁

primipiatti_u
2017-07-11

Jest to forma z kominem na "niską " babę - w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️

Kasia
2017-07-11

Jakiej formy Pani uzywa, tzn o jakich wymiarach?

primipiatti_u
2017-05-27

Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często "siada" właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.

Kasia
2017-05-27

dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec :( co zrobiłam nie tak??

primipiatti_u
2017-04-12

Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę

KASIA
2017-04-12

Witam. Mam pytanko czyz tego przepisu wyjdą babeczki muffiny z malinami ?

primipiatti_u
2017-04-09

A czy produkty miały zbliżona temperaturę? Moze za długo były składniki mieszane? Mi lubi sie tak zdarzyć jak za długo mieszam masę - ona wtedy dostaje sporo powietrza i mam zakalec murowany 😬

anna
2017-04-09

zakalec na palec, nie wyrosła, piekła się 75 minut i katastrofa

KasiaM
2017-04-08

Dziękuję za info.
Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
Wesołych Świąt! :)

primipiatti_u
2017-04-08

Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺

Ewa
2017-04-08

Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?

primipiatti_u
2017-04-08

Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)

KasiaM
2017-04-08

Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
Wygląda mniamuśnie :)

primipiatti_u
2017-04-02

Z ta nigdy nie ma wtopy 😁 i z cytrynowa rownież - najmniej kapryśne babki jakie znam 😉

Martyna
2017-04-02

No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy :D Pozdrawiam

Martyna
2017-03-27

Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d

primipiatti_u
2017-03-26

😁😁😁

Maciej Wojtas
2017-03-26

Takie babki to ja bardzo ;)
No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe