Wilgotna babka budyniowa


Niesamowicie prosta i szybka babka, może być również jako baza do muffinek.

A warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

 

wilgotna babka budyniowa

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 i 2/3 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )

– 1/2 szklanki cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól  z wyjątkiem budyniu – połączyć ze sobą.

W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Następnie dodać mokre do suchych składników.

Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki,  ale nie powinno być widać mąki.

Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.

Piec w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić.

Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.

 

babka budyniowa

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018
Ciasteczka twarogowe
October 06, 2018
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018

32 Komentarzy

primipiatti_u
2019-01-26

Brawo 👏👏

Ola
2019-01-26

A mi mimo składników z lodówki wyszła baba❤️

Anna
2018-11-30

U mnie tez zakalec buuu....:(

primipiatti_u
2018-10-21

Czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa ??? To bardzo ważne przy pieczeniu tej babki - inaczej wychodzi zakalec.
Pozdrawiam

Ewelina
2018-10-20

Jak dla mnie nieudane ciasto 😥 zakalec niestety. Masa na babkę ciężka i może dlatego. Nie pokażę się na taką babkę więcej.pozdrawiam

primipiatti_u
2017-12-16

Temperatura 170-180 stopni o około 20-25 minut ( po 20 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki juz się upiekły )

Anna
2017-12-16

Jeśli chce upiec z tego przepisu muffinki to jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

primipiatti_u
2017-11-10

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę - choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.

Magdalena
2017-11-10

Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.

primipiatti_u
2017-11-08

Czy produkty miały temperaturę pokojową? Przy ciastach ucieranych to bardzo ważne, żeby produkty miały tą samą temperaturę

Karolina
2017-11-08

Do bani !! Robie drugi raz i zalalec!

primipiatti_u
2017-07-13

Najczęstszą przyczyną zakalca jest różnica temperatur produktów i zbyt długie mieszanie ciasta. Polecam spróbować ponownie, ale jajka i mleko niech wyłoży Pani 3 h przed mieszaniem ciasta

Ewelina
2017-07-13

Niestety ale też wyszedł mi dziś zakalec i to straszny ???

primipiatti_u
2017-07-11

Jest to forma z kominem na "niską " babę - w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️

Kasia
2017-07-11

Jakiej formy Pani uzywa, tzn o jakich wymiarach?

primipiatti_u
2017-05-27

Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często "siada" właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.

Kasia
2017-05-27

dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec :( co zrobiłam nie tak??

primipiatti_u
2017-04-12

Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę

KASIA
2017-04-12

Witam. Mam pytanko czyz tego przepisu wyjdą babeczki muffiny z malinami ?

primipiatti_u
2017-04-09

A czy produkty miały zbliżona temperaturę? Moze za długo były składniki mieszane? Mi lubi sie tak zdarzyć jak za długo mieszam masę - ona wtedy dostaje sporo powietrza i mam zakalec murowany ?

anna
2017-04-09

zakalec na palec, nie wyrosła, piekła się 75 minut i katastrofa

KasiaM
2017-04-08

Dziękuję za info.
Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
Wesołych Świąt! :)

primipiatti_u
2017-04-08

Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺

Ewa
2017-04-08

Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?

primipiatti_u
2017-04-08

Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)

KasiaM
2017-04-08

Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
Wygląda mniamuśnie :)

primipiatti_u
2017-04-02

Z ta nigdy nie ma wtopy ? i z cytrynowa rownież - najmniej kapryśne babki jakie znam ?

Martyna
2017-04-02

No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy :D Pozdrawiam

Martyna
2017-03-27

Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d

primipiatti_u
2017-03-26

???

Maciej Wojtas
2017-03-26

Takie babki to ja bardzo ;)
No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe