Wilgotna babka budyniowa


Niesamowicie prosta i szybka babka, może być również jako baza do muffinek.

A warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

 

wilgotna babka budyniowa

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– pół szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Mąkę przesiać, wszystkie składniki z wyjątkiem budyniu połączyć ze sobą.

W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Następnie dodać mokre do suchych składników.

Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Foremkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.

Piec w temperaturze 175oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.

 

babka budyniowa

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami
March 31, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Wiosenne cake popsy
March 29, 2018
Kremowa zupa chrzanowa
March 26, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
February 27, 2018
Zeppole – włoskie pączki z ricottą
February 05, 2018
Pączki pieczone
January 30, 2018

27 Komentarzy

primipiatti_u
2017-12-16

Temperatura 170-180 stopni o około 20-25 minut ( po 20 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki juz się upiekły )

Anna
2017-12-16

Jeśli chce upiec z tego przepisu muffinki to jak długo i w jakiej temperaturze je piec?

primipiatti_u
2017-11-10

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę - choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.

Magdalena
2017-11-10

Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.

primipiatti_u
2017-11-08

Czy produkty miały temperaturę pokojową? Przy ciastach ucieranych to bardzo ważne, żeby produkty miały tą samą temperaturę

Karolina
2017-11-08

Do bani !! Robie drugi raz i zalalec!

primipiatti_u
2017-07-13

Najczęstszą przyczyną zakalca jest różnica temperatur produktów i zbyt długie mieszanie ciasta. Polecam spróbować ponownie, ale jajka i mleko niech wyłoży Pani 3 h przed mieszaniem ciasta

Ewelina
2017-07-13

Niestety ale też wyszedł mi dziś zakalec i to straszny 🙁🙁🙁

primipiatti_u
2017-07-11

Jest to forma z kominem na "niską " babę - w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️

Kasia
2017-07-11

Jakiej formy Pani uzywa, tzn o jakich wymiarach?

primipiatti_u
2017-05-27

Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często "siada" właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.

Kasia
2017-05-27

dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec :( co zrobiłam nie tak??

primipiatti_u
2017-04-12

Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę

KASIA
2017-04-12

Witam. Mam pytanko czyz tego przepisu wyjdą babeczki muffiny z malinami ?

primipiatti_u
2017-04-09

A czy produkty miały zbliżona temperaturę? Moze za długo były składniki mieszane? Mi lubi sie tak zdarzyć jak za długo mieszam masę - ona wtedy dostaje sporo powietrza i mam zakalec murowany 😬

anna
2017-04-09

zakalec na palec, nie wyrosła, piekła się 75 minut i katastrofa

KasiaM
2017-04-08

Dziękuję za info.
Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
Wesołych Świąt! :)

primipiatti_u
2017-04-08

Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺

Ewa
2017-04-08

Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?

primipiatti_u
2017-04-08

Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)

KasiaM
2017-04-08

Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
Wygląda mniamuśnie :)

primipiatti_u
2017-04-02

Z ta nigdy nie ma wtopy 😁 i z cytrynowa rownież - najmniej kapryśne babki jakie znam 😉

Martyna
2017-04-02

No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy :D Pozdrawiam

Martyna
2017-03-27

Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d

primipiatti_u
2017-03-26

😁😁😁

Maciej Wojtas
2017-03-26

Takie babki to ja bardzo ;)
No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe