
Wilgotna babka budyniowa
Niesamowicie prosta i szybka babka, ale bardzo kapryśna – jak każde ciasto ucierane – lubi wyjść zakalec.
Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem. Mąkę koniecznie przesiewamy przez sito.
Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .
Ważne, aby forma do pieczenia nie była zbyt głęboka i wąska. Babkę z tego przepisu zawsze piekę w formie płytkiej i dość rozłożystej i wtedy mam pewność, że nie wyjdzie zakalec.
Wilgotna babka budyniowa:
– 2 i 2/3 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )
– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 1 szklanka mleka
– 1 opakowanie budyniu waniliowego *
Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól z wyjątkiem budyniu – połączyć ze sobą.
W osobnej misce wymieszać składniki mokre – najlepiej mieszać masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Następnie dodać mokre do suchych składników.
Po wymieszaniu składników dopiero teraz dodać budyń w proszku i wymieszać do połączenia składników.
Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki, ale nie powinno być widać mąki.
Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy.
Piec w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto wyciągnąć z formy, przestudzić.
Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast budyniu w proszku można dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao, owoce czy ziarenka wanilii.


55 komentarzy
maxixxx
Gumowata i zakalec. Nie polecam 🙁
Magda
Nigdy wiecej! Strata czasu. Ciata pieke od lat. Pierwszy raz zakalec I to wlasnie z tego prsepisu. Nie polacam.
primipiatti_u
Zachęcam do wypróbowania, ale ta babka jest ucierana – trochę kapryśna i może wyjść zakalec, jeśli za długo się miesza, miksuje, produkty są zimne
Magda
Babki są zdecydowanie moim ulubionym wypiekiem. Chętnie sięgają też po nie moje dzieci, dlatego staram się jak najczęściej je przygotowywać. Najbardziej lubimy takie wilgotne, ale testuje różne przepisy. Babki budyniowej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smakowicie i z chęcią ją przygotuję. Na pewno wszystkim będzie smakowała:-)
primipiatti_u
Takie ciasto – zakalec łatwo uratować – wystarczy dodać trochę serka mascarpone i zrobić kulki cake popsy – dla dzieciaków ogromna frajda, można je maczać w czekoladzie itd
Aneta
Niestety zakalec i gniot. Przepis z d….y wzięty. Lecę po mandarynki ratować dzieci
Aneta
Wszystko było w temperaturze pokojowej, ale konsystencja chyba za gęsta. Zobaczymy. Piecze się ale po komentarzach i widoku konsystencji nie wróżę, że moje dzieci zabiorą ją jutro do szkoły 🤔
primipiatti_u
Jak każde ciasto ucierane, to i ta babka jest kapryśna, wystarczy wlać zimne mleko do pozostałych produktów i mamy gwarantowany zakalec :/
Beti
Tragiczny przepis.. zmarnowane składniki.. lepiej usunąć coby inni się nie nadziali..
primipiatti_u
Ta babka ma to do siebie, że do „łatwych” nie należy – jak każde ciasto ucierane. Jest wymagająca, jeśli chodzi o produkty, temperaturę itd dlatego tak często wychodzi zakalec. Kwestia wprawy 😉
Iwona
Niestety następnym razem zanim zrobię poczytam komentarze bo moja wyszła jak większości gumowata i zakalcowata
Monika
Zakalec 🙁
primipiatti_u
Bardzo się cieszę, że przepis Pani pasuje 🙂
Lukrecja
Nie wiem co robicie nie tak. Ja juz wiele razy robilam wedle przepisu i jest bardzo dobra. Jak dotad najlepsze jaka jadlam. Jak dla przepis super 👍🏻
Karolina
Nie wiem co z tym przepisem jest ie tak ale babka jest straszna, brak jej wszystkiego: smaku, wyglądu, puszystosci. Wyszła twarda, zakalcowata, a od jedzenia kawałka aż zuchwa boli ☹️😒🤔 wszystko wg 0rzepsiu,temperatura składników również i to najgorsza babka ever🙄
M
Niestety zakalec
Marta
Babka tragedia (trzymałam się przepisu). Nie polecam. Ciasto gliniaste, dobre na bułkę. Niestety koniec końców goście wyszli zniesmaczeni. Ja sama nie potrafiłam ugryźć trzeci raz. Glina, glina, glina.
Renia
Przepis nieprecyzyjny, nie ma informacji, że składniki mają być w temperaturze pokojowej, nie jest również podane czy ciasto piec góra-dół czy z termoobiegiem.
primipiatti_u
Brawo 👏👏
Ola
A mi mimo składników z lodówki wyszła baba❤️
Anna
U mnie tez zakalec buuu….:(
primipiatti_u
Czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa ??? To bardzo ważne przy pieczeniu tej babki – inaczej wychodzi zakalec.
Pozdrawiam
Ewelina
Jak dla mnie nieudane ciasto 😥 zakalec niestety. Masa na babkę ciężka i może dlatego. Nie pokażę się na taką babkę więcej.pozdrawiam
primipiatti_u
Temperatura 170-180 stopni o około 20-25 minut ( po 20 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki juz się upiekły )
Anna
Jeśli chce upiec z tego przepisu muffinki to jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
primipiatti_u
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu ☺️. Mam dość nietypową formę – choć ma 26 cm, to przy tym szeroki komin i dzieki temu wychodzi wysoka.
Magdalena
Przepis jest świetny. Babka wilgotna i pyszna. Ja robiłam marmurka z tego przepisu. Proporcje podane na formę z kominem mniejszą niż 26cm. Ja robiłam na 26 i wyszła niska. Nie mylić z zakalcem.
primipiatti_u
Czy produkty miały temperaturę pokojową? Przy ciastach ucieranych to bardzo ważne, żeby produkty miały tą samą temperaturę
Karolina
Do bani !! Robie drugi raz i zalalec!
primipiatti_u
Najczęstszą przyczyną zakalca jest różnica temperatur produktów i zbyt długie mieszanie ciasta. Polecam spróbować ponownie, ale jajka i mleko niech wyłoży Pani 3 h przed mieszaniem ciasta
Ewelina
Niestety ale też wyszedł mi dziś zakalec i to straszny ???
primipiatti_u
Jest to forma z kominem na „niską ” babę – w czwartek jak będę już w domu podam dokładne wymiary formy i zdjęcie ☺️
Kasia
Jakiej formy Pani uzywa, tzn o jakich wymiarach?
primipiatti_u
Ciasto nie lubi byc długo mieszane, bardzo często „siada” właśnie przez długie miksowanie lub była zbyt duża różnica temperatur miedzy jajkami a mlekiem.
Kasia
dzisiaj pierwszy raz skusilam się na ten przepis i wyszedł zakalec 🙁 co zrobiłam nie tak??
primipiatti_u
Wyjdą ☺️ moze Pani dać maliny, borówki czy jabłko pokrojone w kostkę
KASIA
Witam. Mam pytanko czyz tego przepisu wyjdą babeczki muffiny z malinami ?
Pingback:
primipiatti_u
A czy produkty miały zbliżona temperaturę? Moze za długo były składniki mieszane? Mi lubi sie tak zdarzyć jak za długo mieszam masę – ona wtedy dostaje sporo powietrza i mam zakalec murowany ?
anna
zakalec na palec, nie wyrosła, piekła się 75 minut i katastrofa
KasiaM
Dziękuję za info.
Mam 12 foremek, już nie mogę doczekać efektu.
Wesołych Świąt! 🙂
primipiatti_u
Najlepiej wymieszać szpatułka silikonowa lub drewniana łyżka. Można użyć miksera, ale tylko na małych obrotach ☺
Ewa
Czy te składniki mokre miksujemy, czy mieszamy np. rózgą czy jakąś szptaułą?
primipiatti_u
Wyjdzie 12 sporych, ładnie wyrośniętych babeczek o średnicy 5 cm (standardowa muffinka)
KasiaM
Właśnie zakupiłam foremki do mini babeczek. Ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?
Wygląda mniamuśnie 🙂
primipiatti_u
Z ta nigdy nie ma wtopy ? i z cytrynowa rownież – najmniej kapryśne babki jakie znam ?
Martyna
No właśnie planuje zrobić podobna na świętą, ale najpierw muszę poćwiczyć aby nie było wtopy 😀 Pozdrawiam
Martyna
Coś dla mnie bo bez miksera:D Jednak mój talent cukierniczy jest taki mały, że co zabiorę się do pieczenia to wszystko opada;( Musze trenować:d
primipiatti_u
???
Maciej Wojtas
Takie babki to ja bardzo 😉
No a poza tym, to jedyne babki, za którymi mogę się legalnie oglądać 😉