Babeczki bananowe z krówkami i olejem rzepakowym


Jeśli posiadacie naprawdę dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, polecam te babeczki. Są bardzo smaczne ze słodką niespodzianką w środku. Zachwycą nie tylko dzieci 🙂

Babeczki są proste w przygotowaniu, i dodatkowo jest to zdrowsza wersja babeczek. Zwykły cukier został zastąpiony brązowym cukrem i zamiast masła, jest w nich olej rzepakowy. O dobrym działaniu oleju rzepakowego możecie poczytać więcej na www.pokochajolejrzepakowy.pl.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim w codziennej diecie.

 

babeczki_bananowe

 

Babeczki bananowe z krówkami:

– 1 i 1/2szklanki mąki

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego

– 1/2 szklanki cukru brązowego

– 2 jajka

– 1 dojrzały banan

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 6 cukierków “krówek”

Dodatkowo:

– 200ml śmietanki 30%

– 2łyżki cukru pudru

 

Mąkę, olej, cukier, proszek do pieczenia i jajka wymieszać ze sobą. Banana rozgnieść i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Formę do muffinek natłuścić i napełniać masą do 2/3 wysokości formy. Cukierki przekroić na pół i do każdego otworu włożyć po połówce krówki, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 170oC ok. 30-35min.

Przygotować krem:

Śmietankę razem z cukrem pudrem ubić na sztywną masę.Wstawić do lodówki na min. 10min.

Lekko przestudzone babeczki dekorować masą. Podawać od razu.

Smacznego 🙂

 

babeczki_bananowe2_20140613223002

babeczki_bananowe3_20140613223047

babeczki_bananowe4

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Muffinki z rabarbarem 
May 09, 2017
Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym 
April 11, 2017
Placuszki bananowe – banana pancakes
March 24, 2017
Chlebek bananowy – banana bread
February 06, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017
Babeczki dyniowo – pomarańczowe z wiórkami kokosowymi
December 23, 2016
Mini babeczki z kremem waniliowym
December 23, 2016
Babeczki czekoladowe z czekoladowym kremem
December 23, 2016

12 Komentarzy

Marta K
2017-07-03

Babeczki kocham. Najbardziej czekoladowe, z kawałkami w środku. Ale bananowe i do tego krówki?To będzie wyborne :)

Bielecki.es
2017-07-03

Uwielbiam muffiny tak więc jest to przepis dla mnie ;)

primipiatti_u
2017-03-16

Spróbuj koniecznie - ta krówka w środku to taka mała niespodzianka dla jedzącego 😉

primipiatti_u
2017-03-16

Spróbuj z mąka jaglana lub kokosowa - kiedyś robiłam podobne babeczki dla synka Alergika, który był ponad rok na diecie bezglutenowej i bezmlecznej

primipiatti_u
2017-03-16

Dziękuje 😘 a babeczki sa przepyszne ☺

Olga
2017-03-16

Ja robię zwykłe babeczki z bananami ale te z krówkami wyglądają obłędnie. Zapisuję przepis i na pewno zrobię.

primipiatti_u
2017-03-16

Paulina
2017-03-16

Babeczki prezentują się świetnie! Jestem na diecie bezglutenowej, ale według podanego przez Ciebie przepisu, widać, że łatwo znaleźć zamienniki :) Kto wie, może wypróbuję :)

Karolina
2017-03-16

Przepiekny wyglad bloga, babeczki wygladaja przeuroczo i na pewno sa bardzo smaczne

Karol Andras
2017-03-16

Juz jak przeczytalam o krowce to mi slinka pociekla. Mniami

primipiatti_u
2017-02-19

☺☺

La Blonde Vita
2017-02-19

Wow! Pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe