Babeczki bananowe z krówkami i olejem rzepakowym
Jeśli posiadacie naprawdę dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, polecam te babeczki. Są bardzo smaczne ze słodką niespodzianką w środku. Zachwycą nie tylko dzieci 🙂
Babeczki są proste w przygotowaniu, i dodatkowo jest to zdrowsza wersja babeczek. Zwykły cukier został zastąpiony brązowym cukrem i zamiast masła, jest w nich olej rzepakowy. O dobrym działaniu oleju rzepakowego możecie poczytać więcej na www.pokochajolejrzepakowy.pl.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim w codziennej diecie.
Babeczki bananowe z krówkami:
– 1 i 1/2szklanki mąki
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 1/2 szklanki cukru brązowego
– 2 jajka
– 1 dojrzały banan
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 6 cukierków „krówek”
Dodatkowo:
– 200ml śmietanki 30%
– 2łyżki cukru pudru
Mąkę, olej, cukier, proszek do pieczenia i jajka wymieszać ze sobą. Banana rozgnieść i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Formę do muffinek natłuścić i napełniać masą do 2/3 wysokości formy. Cukierki przekroić na pół i do każdego otworu włożyć po połówce krówki, lekko dociskając.
Piec w temperaturze 170oC ok. 30-35min.
Przygotować krem:
Śmietankę razem z cukrem pudrem ubić na sztywną masę.Wstawić do lodówki na min. 10min.
Lekko przestudzone babeczki dekorować masą. Podawać od razu.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
primipiatti_u
Z podanego przepisu wychodzi około 11 – 12 babeczek 🙂
Asia
A ile babeczek wychodzi z takich proporcji?
Marta K
Babeczki kocham. Najbardziej czekoladowe, z kawałkami w środku. Ale bananowe i do tego krówki?To będzie wyborne 🙂
Bielecki.es
Uwielbiam muffiny tak więc jest to przepis dla mnie 😉
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie – ta krówka w środku to taka mała niespodzianka dla jedzącego ?
primipiatti_u
Spróbuj z mąka jaglana lub kokosowa – kiedyś robiłam podobne babeczki dla synka Alergika, który był ponad rok na diecie bezglutenowej i bezmlecznej
primipiatti_u
Dziękuje ? a babeczki sa przepyszne ☺
Olga
Ja robię zwykłe babeczki z bananami ale te z krówkami wyglądają obłędnie. Zapisuję przepis i na pewno zrobię.
primipiatti_u
☺
Paulina
Babeczki prezentują się świetnie! Jestem na diecie bezglutenowej, ale według podanego przez Ciebie przepisu, widać, że łatwo znaleźć zamienniki 🙂 Kto wie, może wypróbuję 🙂
Karolina
Przepiekny wyglad bloga, babeczki wygladaja przeuroczo i na pewno sa bardzo smaczne
Karol Andras
Juz jak przeczytalam o krowce to mi slinka pociekla. Mniami
primipiatti_u
☺☺
La Blonde Vita
Wow! Pycha!