wypieki

Babeczki bananowe z krówkami i olejem rzepakowym

Jeśli posiadacie naprawdę dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, polecam te babeczki. Są bardzo smaczne ze słodką niespodzianką w środku. Zachwycą nie tylko dzieci 🙂

Babeczki są proste w przygotowaniu, i dodatkowo jest to zdrowsza wersja babeczek. Zwykły cukier został zastąpiony brązowym cukrem i zamiast masła, jest w nich olej rzepakowy. O dobrym działaniu oleju rzepakowego możecie poczytać więcej na www.pokochajolejrzepakowy.pl.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim w codziennej diecie.

babeczki_bananowe

Babeczki bananowe z krówkami:

– 1 i 1/2szklanki mąki

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego

– 1/2 szklanki cukru brązowego

– 2 jajka

– 1 dojrzały banan

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 6 cukierków „krówek”

Dodatkowo:

– 200ml śmietanki 30%

– 2łyżki cukru pudru

Mąkę, olej, cukier, proszek do pieczenia i jajka wymieszać ze sobą. Banana rozgnieść i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Formę do muffinek natłuścić i napełniać masą do 2/3 wysokości formy. Cukierki przekroić na pół i do każdego otworu włożyć po połówce krówki, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 170oC ok. 30-35min.

Przygotować krem:

Śmietankę razem z cukrem pudrem ubić na sztywną masę.Wstawić do lodówki na min. 10min.

Lekko przestudzone babeczki dekorować masą. Podawać od razu.

Smacznego 🙂

babeczki_bananowe2_20140613223002

babeczki_bananowe3_20140613223047

14 komentarzy

  • Marta K

    Babeczki kocham. Najbardziej czekoladowe, z kawałkami w środku. Ale bananowe i do tego krówki?To będzie wyborne 🙂

  • primipiatti_u

    Spróbuj koniecznie – ta krówka w środku to taka mała niespodzianka dla jedzącego ?

  • primipiatti_u

    Spróbuj z mąka jaglana lub kokosowa – kiedyś robiłam podobne babeczki dla synka Alergika, który był ponad rok na diecie bezglutenowej i bezmlecznej

  • Olga

    Ja robię zwykłe babeczki z bananami ale te z krówkami wyglądają obłędnie. Zapisuję przepis i na pewno zrobię.

  • Paulina

    Babeczki prezentują się świetnie! Jestem na diecie bezglutenowej, ale według podanego przez Ciebie przepisu, widać, że łatwo znaleźć zamienniki 🙂 Kto wie, może wypróbuję 🙂

  • Karolina

    Przepiekny wyglad bloga, babeczki wygladaja przeuroczo i na pewno sa bardzo smaczne

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *