Batoniki muesli z amarantusem
Czy zdarza się Wam, że w domu nie macie nic słodkiego, a chętnie byście coś skubnęli ?? Tak właśnie było u nas, a nikomu nie chciało się iść do sklepu po wafelki i tak właśnie powstały batoniki muesli. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu, już w ok. 20 – 25min możecie rozpływać się nad ich smakiem.
Batoniki muesli z amarantusem:
– szklanka słonecznika łuskanego
– pół szklanki amarantusa ekspandowanego
– garść suszonych owoców ( u mnie morele, rodzynki i żurawina)
– 1/3 szklanki syropu klonowego ( może być miód o ile nie uczula)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki wody
Do garnka dodajemy wodę, syrop klonowy i masło, podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. W międzyczasie siekamy suszone owoce.
Następnie do garnka dodajemy słonecznik, amarantus i siekane owoce. Dobrze wszystko razem mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 10-15 min lub do lekkiego zrumienienia.
Po przestudzeniu kroimy na kawałki ( ja zawsze kroję jeszcze letnie muesli, ponieważ nie jest jeszcze twarde i nie kruszy się podczas krojenia).
Smacznego 🙂