wypieki

Batoniki muesli z amarantusem

Czy zdarza się Wam, że w domu nie macie nic słodkiego, a chętnie byście coś skubnęli ?? Tak właśnie było u nas, a nikomu nie chciało się iść do sklepu po wafelki i tak właśnie powstały batoniki muesli. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu, już w ok. 20 – 25min możecie rozpływać się nad ich smakiem.

 

batonik_muesli

 

Batoniki muesli z amarantusem:

– szklanka słonecznika łuskanego

– pół szklanki amarantusa ekspandowanego

– garść suszonych owoców ( u mnie morele, rodzynki i żurawina)

– 1/3 szklanki syropu klonowego ( może być miód o ile nie uczula)

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki wody

 

Do garnka dodajemy wodę, syrop klonowy i masło, podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. W międzyczasie siekamy suszone owoce.

Następnie do garnka dodajemy słonecznik, amarantus i siekane owoce. Dobrze wszystko razem mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 10-15 min lub do lekkiego zrumienienia.

Po przestudzeniu kroimy na kawałki ( ja zawsze kroję jeszcze letnie muesli, ponieważ nie jest jeszcze twarde i nie kruszy się podczas krojenia).

 

Smacznego 🙂

 

batonik_muesli_2

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *