wypieki

Brownie ze śliwkami

Nietypowe brownie ze śliwkami .

Dzisiejsze ciasto to połączenie brownie z murzynkiem 🙂

Jest lżejsze niż tradycyjne brownie, a zarazem cięższe niż murzynek.

Zapraszam na ciasto 🙂

sliwki

Brownie ze śliwkami:

– 2 szklanki mąki tortowej przesianej

– 4 łyżki dobrej jakości kakao

– 5 dużych jajek

– 1/2 kostki masła

– 1 szklanka cukru

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 500g śliwek węgierek

– cukier puder do posypania ciasta

W niedużym garnku rozpuszczamy masło, cukier i kakao. (Należy pamiętać, aby nie przypalić kakao, dlatego masło rozpuszczamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając- zajmie to więcej czasu, ale będziemy mieli pewność, że nic się nie przypali 😉 Gdy cukier i masło rozpuszczą się, odstawiamy naszą masę do przestudzenia.

W międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Śliwki myjemy i kroimy na połówki.

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Do ostudzonej masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii. Miksujemy jeszcze ok. 30 sekund.

Na koniec do masy kakaowej dodajemy ubitą pianę z białek. Drewnianą szpatułką mieszamy masę z góry do dołu, napowietrzając ją.

Blachę o wymiarach 23x33cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Masę wylewamy na blachę. Na ciasto wykładamy połówki śliwek – skórką do dołu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC ok. 40-50 min lub do tzw. suchego patyczka.

Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

sliwki2

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *