Ciasto jogurtowe – II przepis
Kolejny przepis na ciasto z jogurtem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo pulchne i udźwignie nawet całe owoce i dużą ilość kruszonki 🙂 zamiast tradycyjnej miarki kuchennej, potrzebny będzie kubeczek po jogurcie.
Ciasto jogurtowe – II przepis:
– 1 kubeczek jogurtu naturalnego
– 3 kubeczki mąki tortowej
– 2 kubeczki cukru
– 5 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół kubeczka oleju
– 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– dowolne owoce ( u mnie truskawki)
Dodatkowo:
– pół szklanki mąki
– 1/3 szklanki cukru
– 3 łyżki masła
Wszystkie składniki za wyjątkiem owoców dokładnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką ( można użyć miksera na średnich obrotach). Owoce myjemy, w przypadku bardzo dużych owoców ( morele, śliwki, czy duże truskawki) – dzielimy na połówki.
Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę, cukier i masło dokładnie mieszamy palcami, aż do powstania grudek.
Blachę o wymiarach 29cm x 21cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na masę wykładamy owoce i kruszonkę.
Pieczemy 50-60 min w temperaturze 170oC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Kocham takie ciasto ! Nie jest zbyt ciężkie i słodkie, ma truskawki i kruszonkę – czyli wszystko to, co lubię najbardziej 🙂
Kasia Lorenc
Wygląda nieziemsko smacznie 🙂
primipiatti_u
☺☺ niestety nie zajmuje sie cateringiem, ale szukam chętnych do testowania ? w domu juz jesc codziennie ciast nie chcą ?
Maciej Wojtas
Spojrzałem na zdjęcie ciasta. Potem na swoje śniadanie. Potem znowu na ciasto. I znowu na śniadanie.
Czy zajmujesz się może cateringiem? 😉