wypieki

Ciasto jogurtowe – II przepis

Kolejny przepis na ciasto z jogurtem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo pulchne i udźwignie nawet całe owoce i dużą ilość kruszonki 🙂 zamiast tradycyjnej miarki kuchennej, potrzebny będzie kubeczek po jogurcie.

 

ciasto_jogurt3

 

Ciasto jogurtowe – II przepis:

– 1 kubeczek jogurtu naturalnego

– 3 kubeczki mąki tortowej

– 2 kubeczki cukru

– 5 jajek

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– pół kubeczka oleju

– 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– dowolne owoce ( u mnie truskawki)

Dodatkowo:

– pół szklanki mąki

– 1/3 szklanki cukru

– 3 łyżki masła

 

Wszystkie składniki za wyjątkiem owoców dokładnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką ( można użyć miksera na średnich obrotach). Owoce myjemy, w przypadku bardzo dużych owoców ( morele, śliwki, czy duże truskawki) – dzielimy na połówki.

Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę, cukier i masło dokładnie mieszamy palcami, aż do powstania grudek.

Blachę o wymiarach 29cm x 21cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na masę wykładamy owoce i kruszonkę.

Pieczemy 50-60 min w temperaturze 170oC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂

 

ciasto_jogurt2

4 komentarze

  • Karolina / Nasze Bąbelkowo

    Kocham takie ciasto ! Nie jest zbyt ciężkie i słodkie, ma truskawki i kruszonkę – czyli wszystko to, co lubię najbardziej 🙂

  • primipiatti_u

    ☺☺ niestety nie zajmuje sie cateringiem, ale szukam chętnych do testowania ? w domu juz jesc codziennie ciast nie chcą ?

  • Maciej Wojtas

    Spojrzałem na zdjęcie ciasta. Potem na swoje śniadanie. Potem znowu na ciasto. I znowu na śniadanie.

    Czy zajmujesz się może cateringiem? 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *