
Ciasto podwójnie truskawkowe
Gdyby nie moja babcia, zapewne nie byłoby tylu wariacji z truskawkami, bo to właśnie ona co 2-3 dni dostarcza nam wiaderko świeżo zrywanych truskawek 🙂
Ciasto podwójnie truskawkowe:
Biszkopt:
– 3 jajka, osobno żółtka od białek
– pół szklanki drobnego cukru
– pół szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa truskawkowa:
– pół kilograma truskawek
– 250g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
– ok. 100g truskawek
– cukier puder do zrobienia lukru
– łyżeczka soku z cytryny
Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie pojedynczo dodawać żółtka i nadal miksować. Na bardzo wolnych obrotach mieszać masę dodając po łyżce mąki (pszenna zmieszana z ziemniaczaną).
Blachę o wymiarach 20cm X 27cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 170oC ok. 30- 35 min lub do tzw. suchego patyczka.
Galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody. Oczyszczone truskawki zmiksować razem z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone i chwilę miksować. Do powstałej masy dodać ostudzoną galaretkę. Wymieszać.
Przestygnięte ciasto przekroić na pół. Oczyszczone truskawki przekroić na połówki i ułożyć na biszkopcie. Na truskawki wylać masę truskawkową i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
Przygotowujemy lukier:
Garść truskawek sparzyć gorącą wodą. Truskawki przecisnąć przez drobne sitko, tak by uzyskać trochę soku. Do powstałego soku dodać sok z cytryny i cukier puder. Dobrze wymieszać, jeśli lukier nadal będzie za rzadki dodać kolejną porcję cukru pudru i wymieszać.
Lukier wylać na wierch ciasta i udekorować listkami mięty.
Smacznego:)

