wypieki

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto podwójnie truskawkowe – lekkie, bardzo owocowe. Możesz przygotować na tradycyjnym biszkopcie, lub np na Brownie, murzynku.

ciasto_trusk

Ciasto podwójnie truskawkowe:

Biszkopt:

– 3 jajka, osobno żółtka od białek

– pół szklanki drobnego cukru

– pół szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa truskawkowa:

– pół kilograma truskawek

– 250g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

– ok. 100g truskawek

– cukier puder do zrobienia lukru

– łyżeczka soku z cytryny

Przygotuj biszkopt:

Białka ubij na sztywną pianę, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ubijając.

Do ubitej piany dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas miksując.

Na bardzo wolnych obrotach mieszaj masę dodając po łyżce mąki (pszenna zmieszana z ziemniaczaną).

Blachę o wymiarach 20cm X 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto na blachę i piecz w temperaturze 170oC ok. 30- 35 min lub do tzw. suchego patyczka.

Galaretkę rozpuść w 150ml gorącej wody.

Oczyszczone truskawki zmiksuj razem z cukrem pudrem, a na koniec dodaj mascarpone  i jeszcze chwilę miksuj.

Do powstałej masy dodaj ostudzoną galaretkę i dobrze wymieszaj.

Przestygnięte ciasto przekrój na pół, zaś czyszczone truskawki jeśli są duże to pokrój na połówki i ułóż na biszkopcie.

Na truskawki wylej masę truskawkową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Lekko dociśnij.

Ciasto wstaw do lodówki.

Przygotuj lukier:

Garść truskawek sparzy gorącą wodą.

Truskawki przeciśnij  przez drobne sitko, tak by uzyskać trochę soku. Do powstałego soku dodaj sok z cytryny i cukier puder.

Dobrze wymieszaj, jeśli lukier nadal będzie za rzadki dodaj kolejną porcję cukru pudru i wymieszaj.

Lukier wylej na wierch ciasta i udekoruj listkami mięty.

Smacznego:)

ciasto_trusk2

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *