wypieki

Ciasto podwójnie truskawkowe

Gdyby nie moja babcia, zapewne nie byłoby tylu wariacji z truskawkami, bo to właśnie ona co 2-3 dni dostarcza nam wiaderko świeżo zrywanych truskawek 🙂

 

ciasto_trusk

 

Ciasto podwójnie truskawkowe:

Biszkopt:

– 3 jajka, osobno żółtka od białek

– pół szklanki drobnego cukru

– pół szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa truskawkowa:

– pół kilograma truskawek

– 250g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 galaretka truskawkowa

 

Dodatkowo:

– ok. 100g truskawek

– cukier puder do zrobienia lukru

– łyżeczka soku z cytryny

 

Przygotowujemy biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie pojedynczo dodawać żółtka i nadal miksować. Na bardzo wolnych obrotach mieszać masę dodając po łyżce mąki (pszenna zmieszana z ziemniaczaną).

Blachę o wymiarach 20cm X 27cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 170oC ok. 30- 35 min lub do tzw. suchego patyczka.

Galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody. Oczyszczone truskawki zmiksować razem z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone  i chwilę miksować. Do powstałej masy dodać ostudzoną galaretkę. Wymieszać.

Przestygnięte ciasto przekroić na pół. Oczyszczone truskawki przekroić na połówki i ułożyć na biszkopcie. Na truskawki wylać masę truskawkową i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

Przygotowujemy lukier:

Garść truskawek sparzyć gorącą wodą. Truskawki przecisnąć przez drobne sitko, tak by uzyskać trochę soku. Do powstałego soku dodać sok z cytryny i cukier puder. Dobrze wymieszać, jeśli lukier nadal będzie za rzadki dodać kolejną porcję cukru pudru i wymieszać.

Lukier wylać na wierch ciasta i udekorować listkami mięty.

Smacznego:)

 

ciasto_trusk2

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *