Ciasto podwójnie truskawkowe
Ciasto podwójnie truskawkowe – lekkie, bardzo owocowe. Możesz przygotować na tradycyjnym biszkopcie, lub np na Brownie, murzynku.
Ciasto podwójnie truskawkowe:
Biszkopt:
– 3 jajka, osobno żółtka od białek
– pół szklanki drobnego cukru
– pół szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa truskawkowa:
– pół kilograma truskawek
– 250g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
– ok. 100g truskawek
– cukier puder do zrobienia lukru
– łyżeczka soku z cytryny
Przygotuj biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ubijając.
Do ubitej piany dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas miksując.
Na bardzo wolnych obrotach mieszaj masę dodając po łyżce mąki (pszenna zmieszana z ziemniaczaną).
Blachę o wymiarach 20cm X 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto na blachę i piecz w temperaturze 170oC ok. 30- 35 min lub do tzw. suchego patyczka.
Galaretkę rozpuść w 150ml gorącej wody.
Oczyszczone truskawki zmiksuj razem z cukrem pudrem, a na koniec dodaj mascarpone i jeszcze chwilę miksuj.
Do powstałej masy dodaj ostudzoną galaretkę i dobrze wymieszaj.
Przestygnięte ciasto przekrój na pół, zaś czyszczone truskawki jeśli są duże to pokrój na połówki i ułóż na biszkopcie.
Na truskawki wylej masę truskawkową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Lekko dociśnij.
Ciasto wstaw do lodówki.
Przygotuj lukier:
Garść truskawek sparzy gorącą wodą.
Truskawki przeciśnij przez drobne sitko, tak by uzyskać trochę soku. Do powstałego soku dodaj sok z cytryny i cukier puder.
Dobrze wymieszaj, jeśli lukier nadal będzie za rzadki dodaj kolejną porcję cukru pudru i wymieszaj.
Lukier wylej na wierch ciasta i udekoruj listkami mięty.
Smacznego:)