wypieki

Ciasto z musem rabarbarowo -truskawkowym – bez pieczenia

Pamiętacie przepis na sok rabarbarowo – truskawkowy?? Dzisiaj mam dla Was propozycję na wykorzystanie odciśniętych owoców właśnie z tego soku.

Ciasto jest bez pieczenia, proste i szybkie w wykonaniu.

 

ciasto_rabarbartrusk

 

Ciasto rabarbarowo – truskawkowe:

– 1 op. herbatników ( 100g)

– ok. 300 g musu rabarbarowo -truskawkowego*

– 1 op. galaretki truskawkowej

– 200ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżeczka żelatyny

– 1 łyżeczka kakao

 

Blachę o wymiarach 20cm x 28cm wyłożyć herbatnikami. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 150ml gorącej wody.  Owoce pozostałe po odciśnięciu soku zmiksować. Do powstałego musu dodać rozpuszczoną galaretkę. Masę wylać na herbatniki i  przykryć kolejną warstwą herbatników.

Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ubić na sztywną masę. Do kremu wlewać powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników.

Na koniec oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na min. 2 h. Podawać schłodzone.

Smacznego:)

 

* jeśli nie macie w planach przygotowania soku, wystarczy, że zmieszacie ze sobą po 200g rabarbaru i truskawek. Dodajcie 2 łyżki cukru i gotujcie na średnim ogniu ok. 30 -50 min, co jakiś czas mieszając, tak by mus się nie przypalił.

 

ciasto_rabarbartrusk2

ciasto_rabarbartrusk3

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *