Ciasto z puree dyniowym
Ciasto z puree dyniowym powstało przez przypadek.
Na szczęście to połączenie okazało się bardzo udane.
Przyprawy m.in. cynamon czy kardamon dodają głębi puree dyniowemu, przez co masa nie jest mdła. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Ciasto z puree dyniowym:
Kruchy spód:
-2 szklanki mąki
– 150g zimnego masła ( tj. 3/4 kostki)
– 1 jajko
– 4 łyżki drobnego cukru
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cukru waniliowego ( ja dałam 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Masa dyniowa:
– 400 g puree z dyni
– 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1 łyżka przyprawy do piernika (lub po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru)
– 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
– 1 opakowanie herbatników maślanych
– 1 kremówka- 200g
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny
– 2 łyżki gorącej wody
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wszystkie składniki na kruchy spód umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 32x26cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy mniej więcej do rozmiarów blachy i przenosimy na przygotowaną blachę. Pieczemy ok. 20 min. w 170oC – do lekkiego zrumienienia.
Galaretkę pomarańczową i łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Do miski przekładamy dyniowe puree, dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, tak by puree dokładnie połączyło się z przyprawami. Na koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę dyniową przelewamy na przestudzony kruchy spód i ciasto wkładamy do lodówki.
Po około godzinie, gdy masa stężeje układamy na wierzch herbatniki i ponownie wkładamy ciasto do lodówki.
W między czasie zagotowujemy wodę. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec, powoli do masy wlewamy cienką strużką przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na herbatniki i ponownie wkładamy do lodówki.
Gotowe ciasto posypujemy tartą mleczną czekoladą.
Smacznego 🙂