
Magiczne ciasto – magic custard cake
Od dłuższego czasu to ciasto nie dawało mi spokoju, no bo jak z jednej masy mogą wyjść dwie warstwy?? No i wyszło 🙂 banalnie proste, szybkie, bez skomplikowanych składników. Samo przygotowanie trwa 10 min.
Bardzo smaczne, a zarazem wilgotne ciasto – idealne do wypróbowania w weekend 🙂
Przepis pochodzi z tej strony.
Magiczne ciasto:
– 3/4 szklanki mąki tortowej
– 4 jajka w temperaturze pokojowej
– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka pasty waniliowej ( zamiast pasty można użyć cukier waniliowy)
– cukier puder do posypania
– szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Masło podgrzewamy w małym rondelku do całkowitego rozpuszczenia, zestawiamy z ognia, aby lekko przestygło. Mleko podgrzewamy – nie może być zbyt letnie, ani za gorące.
Do miski dodajemy żółtka, cukier puder, roztopione masło i pastę waniliową miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy powoli mleko, cały czas miksując na średnich obrotach – mieszamy do połączenia się składników.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy dodajemy 1/3 porcji piany z białek, delikatnie łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami. Dodajemy 2 porcję piany i ponownie mieszamy. Z ostatnią porcją białek postępujemy dokładnie tak samo.
Blachę o wymiarach 21x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC na ok. 60 – 70 min. Po ok. 30 min zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140 oC.
Po ostudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂


3 komentarze
KuchniaOdDwojga
Wygląda przepysznie 🙂
primipiatti_u
Dokładnie tak – robi sie sama ? pastę zazwyczaj zamawiam przez internet, chociaż oststnio w moim intermarche były bardzo dobrej jakości pasty waniliowe
Magda M blog
Hmmm… I ta górna warstwa robi się sama? Niesamowite! Gdzie kupujesz pastę waniliową? Ja od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nigdzie nawet ekstraktu 🙁