wypieki

Magiczne ciasto – magic custard cake

Od dłuższego czasu to ciasto nie dawało mi spokoju, no bo jak z jednej masy mogą wyjść dwie warstwy?? No i wyszło 🙂 banalnie proste, szybkie, bez skomplikowanych składników. Samo przygotowanie trwa 10 min.

Bardzo smaczne, a zarazem wilgotne ciasto – idealne do wypróbowania w weekend 🙂

Przepis pochodzi z tej strony.

 

magic_20140920170207

 

Magiczne ciasto:

– 3/4 szklanki mąki tortowej

– 4 jajka w temperaturze pokojowej

– 1/2 kostki masła

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 szklanki mleka

– 1 łyżeczka pasty waniliowej ( zamiast pasty można użyć cukier waniliowy)

– cukier puder do posypania

– szczypta soli

 

Żółtka oddzielamy od białek. Masło podgrzewamy w małym rondelku do całkowitego rozpuszczenia, zestawiamy z ognia, aby lekko przestygło. Mleko podgrzewamy – nie może być zbyt letnie, ani za gorące.

Do miski dodajemy żółtka, cukier puder, roztopione masło i pastę waniliową miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Do masy dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy powoli mleko, cały czas miksując na średnich obrotach – mieszamy do połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do masy dodajemy 1/3 porcji piany z białek, delikatnie łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami. Dodajemy 2 porcję piany i ponownie mieszamy. Z ostatnią porcją białek postępujemy dokładnie tak samo.

Blachę o wymiarach 21x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC na ok. 60 – 70 min. Po ok. 30 min zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140 oC.

Po ostudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

magic3

3 komentarze

  • primipiatti_u

    Dokładnie tak – robi sie sama ? pastę zazwyczaj zamawiam przez internet, chociaż oststnio w moim intermarche były bardzo dobrej jakości pasty waniliowe

  • Magda M blog

    Hmmm… I ta górna warstwa robi się sama? Niesamowite! Gdzie kupujesz pastę waniliową? Ja od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nigdzie nawet ekstraktu 🙁

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *