Palmiery z cynamonem
Palmiery – najszybsze ciasteczka jakie znam, pod warunkiem, że macie w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego 🙂
Są proste, szybkie i tanie w przygotowaniu a ich smak potrafi oczarować niejednego niedowiarka 😛
Palmiery z cynamonem:
– 1 płat ciasta francuskiego
– pół szklanki cukru
– 2 łyżki cynamonu
Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie oprószonym mąką. Ciasto posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Delikatnie dociskamy cukier do ciasta.
Zaczynamy składanie ciasta: zewnętrzne boki składamy do środka ciasta, powtarzając tę czynność dwa razy. Na koniec składamy ciasto tak jakbyśmy zamykali książkę – lekko dociskając.
Następnie ciasto kroimy w paski o grubości ok 1cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Lekko dociskamy i pieczemy 10-15 min w nagrzanym piekarniku do 190oC. (Długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek – mniejsze ciasteczka z połowy ciasta piekłam tylko 10 min, zaś ciastka z całego arkusza piekły się 17 min).
Smacznego 🙂