wypieki

Palmiery z cynamonem

Palmiery – najszybsze ciasteczka jakie znam, pod warunkiem, że macie w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego 🙂

Są proste, szybkie i tanie w przygotowaniu a ich smak potrafi oczarować niejednego niedowiarka 😛

 

palmiery2

 

Palmiery z cynamonem:

– 1 płat ciasta francuskiego

– pół szklanki cukru

– 2 łyżki cynamonu

 

Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie oprószonym mąką. Ciasto posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Delikatnie dociskamy cukier do ciasta.

Zaczynamy składanie  ciasta: zewnętrzne boki składamy do środka ciasta, powtarzając tę czynność dwa razy. Na koniec składamy ciasto tak jakbyśmy zamykali książkę – lekko dociskając.

Następnie ciasto kroimy w paski o grubości ok 1cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Lekko dociskamy i pieczemy 10-15 min w nagrzanym piekarniku do 190oC. (Długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek – mniejsze ciasteczka z połowy ciasta piekłam tylko 10 min, zaś ciastka z całego arkusza piekły się 17 min).

 

Smacznego 🙂

 

palmiery

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *