palmiery
wypieki

Palmiery z cynamonem

Palmiery – najszybsze ciasteczka jakie znam, pod warunkiem, 偶e macie w lod贸wce p艂at gotowego ciasta francuskiego 馃檪

S膮 proste, szybkie i tanie w przygotowaniu a ich smak potrafi oczarowa膰 niejednego niedowiarka 馃槢

 

palmiery2

 

Palmiery z cynamonem:

– 1 p艂at ciasta francuskiego

– p贸艂 szklanki cukru

– 2 艂y偶ki cynamonu

 

Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozk艂adamy na blacie opr贸szonym m膮k膮. Ciasto posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Delikatnie dociskamy cukier do ciasta.

Zaczynamy sk艂adanie聽 ciasta: zewn臋trzne boki sk艂adamy do 艣rodka ciasta, powtarzaj膮c t臋 czynno艣膰 dwa razy. Na koniec sk艂adamy ciasto tak jakby艣my zamykali ksi膮偶k臋 – lekko dociskaj膮c.

Nast臋pnie ciasto kroimy w paski o grubo艣ci ok 1cm. Rozk艂adamy na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia w do艣膰 du偶ych odst臋pach. Lekko dociskamy i pieczemy 10-15 min w nagrzanym piekarniku do 190oC. (D艂ugo艣膰 pieczenia zale偶y od wielko艣ci ciasteczek – mniejsze ciasteczka z po艂owy ciasta piek艂am tylko 10 min, za艣 ciastka z ca艂ego arkusza piek艂y si臋 17 min).

 

Smacznego 馃檪

 

palmiery

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany.