wypieki

Sernik z brzoskwiniami

Ten sernik jest w naszej rodzinie od zawsze, piecze go moja babcia, moja mama i ja :). Sernik zawsze się udaje i zawsze blacha znika w przeciągu chwili. Smaczny, wilgotny – koniecznie do wypróbowania :).

 

sernik3

 

Ciasto – składniki :

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki ciemnego kakao

– kostka zimnego masła

– 4 żółtka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 czubate łyżki miałkiego cukru lub cukru pudru

 

Z podanych składników zagnieść ciasto (proponuję wspomóc się robotem kuchennym, który przyśpieszy i zdecydowanie ułatwi nam pracę ). Uformować kulę.

Następnie podzielić ją na dwie równe części. Każdą połówkę owinąć w folię spożywczą i włożyć na min. 30 min do zamrażarki.

 

Masa serowa – składniki:

– 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego

– 1 szklanka miałkiego cukru

– pół kostki masła o temp. pokojowej

– 3 jajka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego

 

Masło ucieramy  z cukrem  na puszystą masę. Dodajemy jajka, cały czas ucierając. Na koniec po łyżce dodajemy twaróg i proszek budyniowy, mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

 

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

– pół szklanki miałkiego cukru

– 4 białka

– szczypta soli

 

Brzoskwinie odsączamy. Kroimy na małe kawałki – wielkości ok 2 cm.

Przy użyciu miksera ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy po łyżce cukier nadal ubijając.Piana powinna wyjść sztywna i błyszcząca.

 

Dużą blachę o wymiarach 40x 24cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy jedną część ciasta z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio na blachę – rozkładamy równomiernie. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, układamy kawałki brzoskwiń. Następnie wykładamy masę z białek. Na koniec wyjmujemy drugi kawałek z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach, rozkładając na wierzchu ubitej piany.

Pieczemy w temperaturze 180oC ok. 70 min.

Smacznego 🙂

 

sernik

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *