Słodko – słone ciasto z Almette
Słodko – słone ciasto z Almette. To nie przypadek, że ten serek znalazł się w cieście.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia .
Dodatek serka sprawia, że ciasto nie jest mdłe.
Słodko – słone ciasto z Almette:
– 400g herbatników
– 250g gotowej masy kajmakowej
– 100g solonych orzeszków ziemnych
– 1 szklanka frużeliny borówkowej (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)
– 2 opakowania serka Almette ( użyłam jogurtowy i śmietankowy)
– 100ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
– 2 łyżki orzeszków ziemnych
– kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Na spód blachy o wymiarach 40x23cm układamy pierwszą warstwę z herbatników.
Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałki.
Podgrzewamy masę kajmakową i mieszamy razem z orzeszkami.
Wylewamy na przygotowany spód.
Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy frużelinę borówkową.
Układamy ostatnią warstwę z herbatników, lekko dociskamy.
Serki mieszkamy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wykładamy masę serową na ostatnią warstwę z herbatników.
Pozostałe orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi ciasto. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.
Schładzamy min. 2 godziny w lodówce.
Smacznego 🙂