Słodko – słone ciasto z Almette


Ciasto bez pieczenia, za pierwszym razem powstało całkiem przypadkiem.

Miałam za mało śmietanki kremówki, ale za to dwa kubeczki serka  i tak oto powstał prosty i zarazem bardzo smaczny przekładaniec.

 

almette2_20140828223924

 

Słodko – słone ciasto z Almette:

– 400g herbatników

– 250g gotowej masy kajmakowej

– 100g solonych orzeszków ziemnych

– 1 szklanka frużeliny borówkowej (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)

– 2 opakowania serka Almette ( użyłam jogurtowy i śmietankowy)

– 100ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– 2 łyżki orzeszków ziemnych

– kilka listków świeżej mięty do dekoracji

 

Na spód blachy o wymiarach 40x23cm układamy pierwszą warstwę z herbatników.

Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałki.

Podgrzewamy masę kajmakową i mieszamy razem z orzeszkami.

Wylewamy na przygotowany spód.

Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy frużelinę borówkową.

Układamy ostatnią warstwę z herbatników, lekko dociskamy.

Serki mieszkamy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wykładamy masę serową na ostatnią warstwę z herbatników.

Pozostałe orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi ciasto. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Schładzamy min. 2 godziny w lodówce.

Smacznego 🙂

 

almette3_20140828223939

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Cztery sposoby na wykorzystanie serka Almette
June 09, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Domowe żelki – pomysł na walentynki 
February 12, 2017
Ciasto na pizzę – świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy
February 09, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe