wypieki

Słodko – słone ciasto z Almette

Słodko – słone ciasto z Almette. To nie przypadek, że ten serek znalazł się w cieście.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia .

Dodatek serka sprawia, że ciasto nie jest mdłe.

almette2_20140828223924

Słodko – słone ciasto z Almette:

– 400g herbatników

– 250g gotowej masy kajmakowej

– 100g solonych orzeszków ziemnych

– 1 szklanka frużeliny borówkowej (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)

– 2 opakowania serka Almette ( użyłam jogurtowy i śmietankowy)

– 100ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– 2 łyżki orzeszków ziemnych

– kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Na spód blachy o wymiarach 40x23cm układamy pierwszą warstwę z herbatników.

Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałki.

Podgrzewamy masę kajmakową i mieszamy razem z orzeszkami.

Wylewamy na przygotowany spód.

Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy frużelinę borówkową.

Układamy ostatnią warstwę z herbatników, lekko dociskamy.

Serki mieszkamy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wykładamy masę serową na ostatnią warstwę z herbatników.

Pozostałe orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi ciasto. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Schładzamy min. 2 godziny w lodówce.

Smacznego 🙂

almette3_20140828223939

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *