
Tarta truskawkowa bez pieczenia
Truskawki rządzą na blogu. Są idealne do ciast, deserów, koktajli, sałatek a nawet do dań głównych. Kolejny przepis z truskawkami jest lekki, orzeźwiający, a zarazem bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia.
Tarta truskawkowa bez pieczenia:
Składniki na spód:
– 100g herbatników
– ok. 100g masła w temperaturze pokojowej
Masa:
– 500g truskawek
– 150 ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny
– 3-4 łyżki wrzątku
Herbatniki zmiksować z masłem do czasu, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Formę o średnicy 26-28 cm wyłożyć ciastem, wyrównać spód, dobrze docisnąć i schłodzić w lodówce min. 30min.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wrzucamy do miksera razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Po lekkim ostudzeniu wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę do masy truskawkowej. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Smacznego 🙂

