Waniliowe serca


Pyszne, kruche i bardzo maślane ciasteczka, które idealnie sprawdziły się w formie podziękowań dla gości weselnych pewnej Młodej Pary 🙂

 

serce

 

Waniliowe ciasteczka:

– 1,5szklanki mąki

– 2 żółtka

– kostka masła

– 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

– 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć nasion z jednej laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego)

– szczypta soli

Lukier:

– 1 białko

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 1-2 min do uzyskania gładkiej, jednolitej kuli. Ciasto układamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 min.

Następnie dzielimy ciasto na 4 części, jedną część pozostawiamy na blacie, a resztę ponownie wkładamy do zamrażalnika.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku ok. 10-11 min ( czas pieczenia zależy od wielkości ciastek, ja miałam dwie wielkości i te malutkie 2,5 cm serduszka wystarczyło piec tylko 8 min).

 

Przygotowujemy lukier:

Białko delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, następnie dodajemy sok z cytryny i partiami cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Przestygnięte ciastka lukrujemy według uznania.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Rogaliki z 3 składników
March 15, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
December 23, 2016
Ciasteczka z dynią
December 23, 2016
Ciasto jogurtowe z figami
December 23, 2016
Ciastka z dżemem dla Alergika
December 23, 2016
Mini babeczki z kremem waniliowym
December 23, 2016
Żytnie ciastka z jogurtem greckim
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe