Waniliowe serca
Pyszne, kruche i bardzo maślane ciasteczka, które idealnie sprawdziły się w formie podziękowań dla gości weselnych pewnej Młodej Pary 🙂
Waniliowe ciasteczka:
– 1,5szklanki mąki
– 2 żółtka
– kostka masła
– 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
– 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć nasion z jednej laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
– szczypta soli
Lukier:
– 1 białko
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 1-2 min do uzyskania gładkiej, jednolitej kuli. Ciasto układamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 min.
Następnie dzielimy ciasto na 4 części, jedną część pozostawiamy na blacie, a resztę ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku ok. 10-11 min ( czas pieczenia zależy od wielkości ciastek, ja miałam dwie wielkości i te malutkie 2,5 cm serduszka wystarczyło piec tylko 8 min).
Przygotowujemy lukier:
Białko delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, następnie dodajemy sok z cytryny i partiami cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przestygnięte ciastka lukrujemy według uznania.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Pingback:
Pingback: