Babeczki czekoladowe z czekoladowym kremem
Lubicie czekoladę?? ja bardzo, a dzisiaj jest taki dzień, że obowiązkowo trzeba zjeść chociaż kosteczkę tego cuda 🙂 tak, tak dzisiaj jest DZIEŃ CZEKOLADY 🙂
Z tej okazji zapraszam Was dzisiaj na bardzo czekoladowe babeczki.
Babeczki czekoladowe z czekoladowym kremem:
– 1 szklanka mąki pszennej tortowej
– 2 łyżki kakao
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru brązowego
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 3/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki oleju
– 2 duże jajka ( lub 3 średnie)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 100g gorzkiej czekolady posiekanej lub 100g groszków z czekolady gorzkiej
Krem czekoladowy:
– 250g śmietanki 30%
– 100g mlecznej czekolady
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, aby składniki połączyły się. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre :mleko, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych. Mieszamy tylko do połączenia się produktów. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę.
Do formy do muffinek wkładamy papilotki. Napełniamy każdy otwór do wysokości 2/3. Pieczemy ok 30 – 35 min w piekarniku nagrzanym do 170oC.
Przygotowujemy krem:
Przygotowujemy garnek z metalową miską do kąpieli wodnej. Gdy zacznie wrzeć woda w garnku, wlewamy do miski śmietankę i dodajemy posiekaną czekoladę. Miskę ustawiamy na garnku, cały czas mieszamy naszą śmietankę, aż do rozpuszczenia się czekolady. Powstanie gładka, jednolita masa czekoladowa. Tak przygotowaną masę odkładamy do schłodzenia na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Masę ubijamy mikserem ok. 3-4 min. Rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdy, napełniamy masą. Dekorujemy babeczki.
Smacznego 🙂
- 2016-12-23
- 6 komentarzy
- 0
- babeczki, czekolada, krem
primipiatti_u
2017-03-24Dziękuje 😘
primipiatti_u
2017-03-24Spróbujcie koniecznie ☺
primipiatti_u
2017-03-24☺☺
piotrek
2017-03-23jadłbym jedną za drugą;)
Bookendorfina Izabela Pycio
2017-03-23Szaleństwo babeczkowych smakowitości wciąż ma się u nas wspaniale, dlatego z przyjemnością wypróbujemy i ten przepis. :)
Bookendorfina
Aneta Grenda
2017-03-23Pyszności :) Uwielbiam takie frykasy, a jeszcze bardziej lubię je przygotowywać dla innych. Twoje wyglądają obłędnie :)