wypieki

Babeczki dyniowo – pomarańczowe z wiórkami kokosowymi

Jesień dla naszej rodziny to czas wspólnych spacerów, zbierania kasztanów, liści, jarzębiny i przede wszystkich wybieranie dyń z ogródka babci  (dla synka tych na halloween, a dla mnie oczywiście do jedzenia 😉

Dzisiaj to właśnie dynia jest na pierwszym planie ( nie wiem czemu tak mam, ale dynię uwielbiam pod każdą postacią, ale olej z pestek dyni to jest coś czego moje gardło i żołądek nie chce w ogóle przyjąć 😛

 

babeczki dyniowe

Babeczki dyniowo – pomarańczowe:

– 1 mała dynia hokkaido

– 3/4 kostki masła

-1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

– skórka starta z jednej pomarańczy plus sok z połowy pomarańczy

– 2/3 szklanki drobnego cukru

– 3 małe jajka

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 szklanka wiórków kokosowych

– cukier puder do posypania

 

Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z nasion i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok 20- 25min ( długość pieczenia zależy od grubości dyni, moja była mała, więc piekłam ją tylko 17 minut).

Po upieczeniu dynię studzimy a następnie miksujemy blenderem na gładkie puree.

W większym rondelku ( u mnie mieszczący 2 litry płynów) rozpuszczamy masło ze skórką pomarańczową, sokiem i przyprawą do piernika. Następnie gdy tylko masło zacznie wrzeć dodajemy puree dyniowe i ściągamy rondel z palnika.Chwilę mieszamy, tak by masy się połączyły.

Do masy dodajemy cukier – mieszamy. Dodajemy jajka i ponownie mieszamy do połączenia się składników.

W następnej kolejności dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Na koniec dodajemy wiórki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Przelewamy do foremek silikonowych lub blachy do babeczek.

Pieczemy w temp 170oC przez 20 -25 min lub do tzw. suchego patyczka.

Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *