wypieki

Babka jogurtowa z lukrem pomaranczowym

Jak Wielkanoc to obowiązkowo na stole musi pojawić się babka.

Tym razem mam dla Was przepis na babkę puszystą, wilgotną i przede wszystkim, którą przygotowuje się w 10 minut, a za miarkę służy kubeczek po jogurcie 🙂

Jeśli nie lubicie aromatu pomarańczy, możecie przygotować lukier z sokiem z cytryny lub po prostu tradycyjny lukier.

 

image5-jpeg

 

Babka jogurtowa z lukrem pomarańczowym:

Babka:

– 5 jajek

– 1 mały kubek (ok 150-190g opakowanie) jogurtu naturalnego

– 2 kubki cukru

– 3 kubki mąki pszennej tortowej

– 1 kubek oleju

– 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej )

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– tłuszcz do wysmarowania formy

– 2 łyżki bułki tartej

 Lukier pomarańczowy:

sok z połowy pomarańczy

– cukier puder ( zrobiłam gęsty lukier – do soku dodałam ok. pół kilograma cukru pudru)

 

Jogurt przekładamy do miseczki. Kubeczek myjemy i osuszamy – posłużymy nam jako miarka.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy małymi porcjami cukier cały czas miksując.

Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku do masy – miksujemy na małych obrotach.

Do masy dodajemy po kolei proszek do pieczenia, mąkę, olej, jogurt i cukier waniliowy – miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar strzepujemy, odwracając formę do góry dnem.

Jeśli chcemy piec babkę w formie silikonowej nie musimy formy natłuszczać.

Przelewamy masę do formy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 oC ok.40-45min (do tzw suchego patyczka).

 

Przygotowujemy lukier:

– sok z połowy pomarańczy przecedzamy przez małe sitko.

Sok przelewamy do miseczki i stopniowo dosypujemy cukier puder do uzyskania pożądanej konsystencji – ucieramy lukier rózgą do rozbicia grudek cukru pudru.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *