Babka jogurtowa z lukrem pomaranczowym
Jak Wielkanoc to obowiązkowo na stole musi pojawić się babka.
Tym razem mam dla Was przepis na babkę puszystą, wilgotną i przede wszystkim, którą przygotowuje się w 10 minut, a za miarkę służy kubeczek po jogurcie 🙂
Jeśli nie lubicie aromatu pomarańczy, możecie przygotować lukier z sokiem z cytryny lub po prostu tradycyjny lukier.
Babka jogurtowa z lukrem pomarańczowym:
Babka:
– 5 jajek
– 1 mały kubek (ok 150-190g opakowanie) jogurtu naturalnego
– 2 kubki cukru
– 3 kubki mąki pszennej tortowej
– 1 kubek oleju
– 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej )
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– tłuszcz do wysmarowania formy
– 2 łyżki bułki tartej
Lukier pomarańczowy:
– sok z połowy pomarańczy
– cukier puder ( zrobiłam gęsty lukier – do soku dodałam ok. pół kilograma cukru pudru)
Jogurt przekładamy do miseczki. Kubeczek myjemy i osuszamy – posłużymy nam jako miarka.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy małymi porcjami cukier cały czas miksując.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku do masy – miksujemy na małych obrotach.
Do masy dodajemy po kolei proszek do pieczenia, mąkę, olej, jogurt i cukier waniliowy – miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar strzepujemy, odwracając formę do góry dnem.
Jeśli chcemy piec babkę w formie silikonowej nie musimy formy natłuszczać.
Przelewamy masę do formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 oC ok.40-45min (do tzw suchego patyczka).
Przygotowujemy lukier:
– sok z połowy pomarańczy przecedzamy przez małe sitko.
Sok przelewamy do miseczki i stopniowo dosypujemy cukier puder do uzyskania pożądanej konsystencji – ucieramy lukier rózgą do rozbicia grudek cukru pudru.
Smacznego 🙂