Babka porzeczkowa
Kolejne wariacje na temat babki 🙂
Tym razem babka ciemna, z dżemem porzeczkowym, który sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie kruszy się.
Idealna nie tylko na Święta.
Babka porzeczkowa:
– 200 g miękkiego masła
– niepełna szklanka cukru
– 4 jajka ( osobno białka i żółtka )
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 1/2 szklanki letniego mleka
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Dodatkowo:
– 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
– 6 łyżek śmietanki 30%
W dużej misce miksujemy masło i cukier na puszystą, gładką masę. Następnie, cały czas miksując – dodajemy po jednym żółtku.
Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i mleko – miksujemy.
Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do naszej masy kakao, cynamon i dżem porzeczkowy. Miksujemy jeszcze ok 1 minuty.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodajemy do masy porzeczkowej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę przekładamy do formy silikonowej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50-60 min lub do tzw suchego patyczka.
Na koniec przygotowujemy czekoladową polewę:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do szklanej lub metalowej miseczki i wlewamy śmietankę.
Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej masy.
Polewamy babkę jeszcze ciepłą czekoladą.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
primipiatti_u
☺☺
Bookendorfina Izabela Pycio
Porzeczka wspaniale komponuje się ze słodyczą i kakaem, takie połączenia miło drażnią nasze podniebienia. Kolejny przepis do wykorzystania. 🙂
Bookendorfina
primipiatti_u
Kiedyś synek przechodził przez dietę bezglutenowa i wtedy piekłam mu babkę bez mąki – była na bazie ze zmielonych migdałów – musze wrzucić tutaj ten przepis ☺
Paulina
Babka prezentuje się świetnie 😀 jestem na diecie bezglutenowej, więc musiałabym przepis zmodyfikować ale kiedyś może spróbuje 🙂
Piękno24
Bardzo apetycznie wygląda. Aż mam n nią ochotę 🙂