Babka porzeczkowa


Kolejne wariacje na temat babki 馃檪

Tym razem babka ciemna, z d偶emem porzeczkowym, kt贸ry sprawia, 偶e ciasto jest wilgotne i nie kruszy si臋.

Idealna nie tylko na 艢wi臋ta.

 

babka2_20150418193057

 

Babka porzeczkowa:

– 200 g mi臋kkiego mas艂a

– niepe艂na szklanka cukru

– 4 jajka ( osobno bia艂ka i 偶贸艂tka )

– 2 szklanki m膮ki tortowej

– 2 p艂askie 艂y偶eczki sody

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 2 艂y偶ki kakao

– 2 艂y偶eczki mielonego cynamonu

– 4 艂y偶ki d偶emu z czarnej porzeczki

 

W du偶ej misce miksujemy mas艂o i cukier na puszyst膮, g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie, ca艂y czas miksuj膮c – dodajemy po jednym 偶贸艂tku.

Dodajemy przesian膮 m膮k臋, sod臋 oczyszczon膮 i mleko – miksujemy.

Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do naszej masy kakao, cynamon i d偶em porzeczkowy. Miksujemy jeszcze ok 1 minuty.

W drugiej misce ubijamy na sztywno bia艂ka ze szczypt膮 soli. Ubit膮 pian臋 dodajemy do masy porzeczkowej i dok艂adnie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮.

Mas臋 przek艂adamy do formy silikonowej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50-60 min lub do tzw suchego patyczka.

 

Smacznego 馃檪

 

 

MO呕E CI SI臉 R脫WNIE呕 SPODOBA膯

Jogurtowa babka z wi艣niami
August 21, 2017
Jajka faszerowane rzodkiewkami
April 14, 2017
Babka na oleju
April 04, 2017
Babka Cytrynowa. Pr贸bowali艣cie ju偶?
March 27, 2017
Babka jogurtowa z lukrem pomaranczowym
December 23, 2016
Babeczki “czekoladowe” dla Alergika
December 23, 2016
Wielkanocna Babka z majonezem
December 23, 2016
Wilgotna babka budyniowa
December 19, 2016
Sa艂atka jarzynowa
December 13, 2016

5 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-05

鈽衡樅

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-04-05

Porzeczka wspaniale komponuje si臋 ze s艂odycz膮 i kakaem, takie po艂膮czenia mi艂o dra偶ni膮 nasze podniebienia. Kolejny przepis do wykorzystania. :)
Bookendorfina

primipiatti_u
2017-04-05

Kiedy艣 synek przechodzi艂 przez diet臋 bezglutenowa i wtedy piek艂am mu babk臋 bez m膮ki - by艂a na bazie ze zmielonych migda艂贸w - musze wrzuci膰 tutaj ten przepis 鈽

Paulina
2017-04-05

Babka prezentuje si臋 艣wietnie :D jestem na diecie bezglutenowej, wi臋c musia艂abym przepis zmodyfikowa膰 ale kiedy艣 mo偶e spr贸buje :)

Pi臋kno24
2017-03-21

Bardzo apetycznie wygl膮da. A偶 mam n ni膮 ochot臋 :)

Zostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie b臋dzie publikowany. Pola oznaczone * s膮 obowi膮zkowe