Babka porzeczkowa


Kolejne wariacje na temat babki 🙂

Tym razem babka ciemna, z dżemem porzeczkowym, który sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie kruszy się.

Idealna nie tylko na Święta.

 

babka porzeczkowa

Babka porzeczkowa:

– 200 g miękkiego masła

– niepełna szklanka cukru

– 4 jajka ( osobno białka i żółtka )

– 2 szklanki mąki tortowej

– 2 płaskie łyżeczki sody

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżeczki mielonego cynamonu

– 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Dodatkowo:

– 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

– 6 łyżek śmietanki 30%

 

W dużej misce miksujemy masło i cukier na puszystą, gładką masę. Następnie, cały czas miksując – dodajemy po jednym żółtku.

Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i mleko – miksujemy.

Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do naszej masy kakao, cynamon i dżem porzeczkowy. Miksujemy jeszcze ok 1 minuty.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodajemy do masy porzeczkowej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Masę przekładamy do formy silikonowej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50-60 min lub do tzw suchego patyczka.

Na koniec przygotowujemy czekoladową polewę:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do szklanej lub metalowej miseczki i wlewamy śmietankę.

Następnie czekoladę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej masy.

Polewamy babkę jeszcze ciepłą czekoladą.

Smacznego 🙂

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Ciastka sezamowo – czekoladowe
December 10, 2018
Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018
Ciasteczka twarogowe
October 06, 2018
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018

5 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-05

☺☺

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-04-05

Porzeczka wspaniale komponuje się ze słodyczą i kakaem, takie połączenia miło drażnią nasze podniebienia. Kolejny przepis do wykorzystania. :)
Bookendorfina

primipiatti_u
2017-04-05

Kiedyś synek przechodził przez dietę bezglutenowa i wtedy piekłam mu babkę bez mąki - była na bazie ze zmielonych migdałów - musze wrzucić tutaj ten przepis ☺

Paulina
2017-04-05

Babka prezentuje się świetnie :D jestem na diecie bezglutenowej, więc musiałabym przepis zmodyfikować ale kiedyś może spróbuje :)

Piękno24
2017-03-21

Bardzo apetycznie wygląda. Aż mam n nią ochotę :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe