babka2_20150418193057
wypieki

Babka porzeczkowa

Kolejne wariacje na temat babki ­čÖé

Tym razem babka ciemna, z d┼╝emem porzeczkowym, kt├│ry sprawia, ┼╝e ciasto jest wilgotne i nie kruszy si─Ö.

Idealna nie tylko na Święta.

 

babka porzeczkowa

Babka porzeczkowa:

– 200 g mi─Ökkiego mas┼éa

– niepe┼éna szklanka cukru

– 4 jajka ( osobno bia┼éka i ┼╝├│┼étka )

– 2 szklanki m─ůki tortowej

– 2 p┼éaskie ┼éy┼╝eczki sody

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 2 ┼éy┼╝ki kakao

– 2 ┼éy┼╝eczki mielonego cynamonu

– 4 ┼éy┼╝ki d┼╝emu z czarnej porzeczki

Dodatkowo:

– 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

– 6 ┼éy┼╝ek ┼Ťmietanki 30%

 

W du┼╝ej misce miksujemy mas┼éo i cukier na puszyst─ů, g┼éadk─ů mas─Ö. Nast─Öpnie, ca┼éy czas miksuj─ůc – dodajemy po jednym ┼╝├│┼étku.

Dodajemy przesian─ů m─ůk─Ö, sod─Ö oczyszczon─ů i mleko – miksujemy.

Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do naszej masy kakao, cynamon i d┼╝em porzeczkowy. Miksujemy jeszcze ok 1 minuty.

W drugiej misce ubijamy na sztywno bia┼éka ze szczypt─ů soli. Ubit─ů pian─Ö dodajemy do masy porzeczkowej i dok┼éadnie mieszamy drewnian─ů ┼éy┼╝k─ů.

Masę przekładamy do formy silikonowej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50-60 min lub do tzw suchego patyczka.

Na koniec przygotowujemy czekoladow─ů polew─Ö:

Czekolad─Ö ┼éamiemy na mniejsze kawa┼éki, wk┼éadamy do szklanej lub metalowej miseczki i wlewamy ┼Ťmietank─Ö.

Nast─Öpnie czekolad─Ö┬á rozpuszczamy w k─ůpieli wodnej do uzyskania g┼éadkiej masy.

Polewamy babk─Ö jeszcze ciep┼é─ů czekolad─ů.

Smacznego ­čÖé

 

 

5 komentarzy

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Porzeczka wspaniale komponuje si─Ö ze s┼éodycz─ů i kakaem, takie po┼é─ůczenia mi┼éo dra┼╝ni─ů nasze podniebienia. Kolejny przepis do wykorzystania. ­čÖé
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    Kiedy┼Ť synek przechodzi┼é przez diet─Ö bezglutenowa i wtedy piek┼éam mu babk─Ö bez m─ůki – by┼éa na bazie ze zmielonych migda┼é├│w – musze wrzuci─ç tutaj ten przepis Ôś║

  • Paulina

    Babka prezentuje si─Ö ┼Ťwietnie ­čśÇ jestem na diecie bezglutenowej, wi─Öc musia┼éabym przepis zmodyfikowa─ç ale kiedy┼Ť mo┼╝e spr├│buje ­čÖé

  • Pi─Ökno24

    Bardzo apetycznie wygl─ůda. A┼╝ mam n ni─ů ochot─Ö ­čÖé

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany.