Babka porzeczkowa


Kolejne wariacje na temat babki 馃檪

Tym razem babka ciemna, z d偶emem porzeczkowym, kt贸ry sprawia, 偶e ciasto jest wilgotne i nie kruszy si臋.

Idealna nie tylko na 艢wi臋ta.

 

babka porzeczkowa

Babka porzeczkowa:

– 200 g mi臋kkiego mas艂a

– niepe艂na szklanka cukru

– 4 jajka ( osobno bia艂ka i 偶贸艂tka )

– 2 szklanki m膮ki tortowej

– 2 p艂askie 艂y偶eczki sody

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 2 艂y偶ki kakao

– 2 艂y偶eczki mielonego cynamonu

– 4 艂y偶ki d偶emu z czarnej porzeczki

Dodatkowo:

– 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

– 6 艂y偶ek 艣mietanki 30%

 

W du偶ej misce miksujemy mas艂o i cukier na puszyst膮, g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie, ca艂y czas miksuj膮c – dodajemy po jednym 偶贸艂tku.

Dodajemy przesian膮 m膮k臋, sod臋 oczyszczon膮 i mleko – miksujemy.

Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do naszej masy kakao, cynamon i d偶em porzeczkowy. Miksujemy jeszcze ok 1 minuty.

W drugiej misce ubijamy na sztywno bia艂ka ze szczypt膮 soli. Ubit膮 pian臋 dodajemy do masy porzeczkowej i dok艂adnie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮.

Mas臋 przek艂adamy do formy silikonowej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50-60 min lub do tzw suchego patyczka.

Na koniec przygotowujemy czekoladow膮 polew臋:

Czekolad臋 艂amiemy na mniejsze kawa艂ki, wk艂adamy do szklanej lub metalowej miseczki i wlewamy 艣mietank臋.

Nast臋pnie czekolad臋聽 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej do uzyskania g艂adkiej masy.

Polewamy babk臋 jeszcze ciep艂膮 czekolad膮.

Smacznego 馃檪

 

 

MO呕E CI SI臉 R脫WNIE呕 SPODOBA膯

P膮czki wiede艅skie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek zio艂owy
December 12, 2018
Ciastka sezamowo – czekoladowe
December 10, 2018
S艂odkie bezowe potworki i pomys艂 na wykorzystanie bia艂ek jajka
October 28, 2018
Tort jednoro偶ec
October 19, 2018
Ciasteczka twarogowe
October 06, 2018
Kruchy placek ze 艣liwkami i kruszonk膮
September 18, 2018
Zdrowe muffiny z mas艂em orzechowym
July 19, 2018

5 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-05

鈽衡樅

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-04-05

Porzeczka wspaniale komponuje si臋 ze s艂odycz膮 i kakaem, takie po艂膮czenia mi艂o dra偶ni膮 nasze podniebienia. Kolejny przepis do wykorzystania. :)
Bookendorfina

primipiatti_u
2017-04-05

Kiedy艣 synek przechodzi艂 przez diet臋 bezglutenowa i wtedy piek艂am mu babk臋 bez m膮ki - by艂a na bazie ze zmielonych migda艂贸w - musze wrzuci膰 tutaj ten przepis 鈽

Paulina
2017-04-05

Babka prezentuje si臋 艣wietnie :D jestem na diecie bezglutenowej, wi臋c musia艂abym przepis zmodyfikowa膰 ale kiedy艣 mo偶e spr贸buje :)

Pi臋kno24
2017-03-21

Bardzo apetycznie wygl膮da. A偶 mam n ni膮 ochot臋 :)

Zostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie b臋dzie publikowany. Pola oznaczone * s膮 obowi膮zkowe