wypieki

Babka porzeczkowa

Kolejne wariacje na temat babki 🙂

Tym razem babka ciemna, z dżemem porzeczkowym, który sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie kruszy się.

Idealna nie tylko na Święta.

 

babka porzeczkowa

Babka porzeczkowa:

– 200 g miękkiego masła

– niepełna szklanka cukru

– 4 jajka ( osobno białka i żółtka )

– 2 szklanki mąki tortowej

– 2 płaskie łyżeczki sody

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżeczki mielonego cynamonu

– 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Dodatkowo:

– 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

– 6 łyżek śmietanki 30%

 

W dużej misce miksujemy masło i cukier na puszystą, gładką masę. Następnie, cały czas miksując – dodajemy po jednym żółtku.

Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i mleko – miksujemy.

Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do naszej masy kakao, cynamon i dżem porzeczkowy. Miksujemy jeszcze ok 1 minuty.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodajemy do masy porzeczkowej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Masę przekładamy do formy silikonowej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50-60 min lub do tzw suchego patyczka.

Na koniec przygotowujemy czekoladową polewę:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do szklanej lub metalowej miseczki i wlewamy śmietankę.

Następnie czekoladę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej masy.

Polewamy babkę jeszcze ciepłą czekoladą.

Smacznego 🙂

 

 

5 komentarzy

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Porzeczka wspaniale komponuje się ze słodyczą i kakaem, takie połączenia miło drażnią nasze podniebienia. Kolejny przepis do wykorzystania. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    Kiedyś synek przechodził przez dietę bezglutenowa i wtedy piekłam mu babkę bez mąki – była na bazie ze zmielonych migdałów – musze wrzucić tutaj ten przepis ☺

  • Paulina

    Babka prezentuje się świetnie 😀 jestem na diecie bezglutenowej, więc musiałabym przepis zmodyfikować ale kiedyś może spróbuje 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *