
Batoniki dla alergika
Batoniki, które smakują małym i dużym 🙂 i co najważniejsze są bezpieczne dla alergików.
Świetnie nadają się na piknik, czy na podwórkowe szaleństwa.
️ Przepis jest prosty, a samo przygotowanie trwa zaledwie chwilę.
Jeśli macie produkty to do dzieła – idealnie sprawdzą się ba długi majówkowy weekend.
Batoniki dla Alergika:
– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie lekko zmiksowanych)
– 5 łyżek siemienia lnianego – 1 garść moreli suszonych
– 1 garść rodzynek
– 3 łyżki melasy ( możemy użyć miodu, o ile nasz Alergik nie jest na niego uczulony)
– 1 łyżka cukru
– 5 łyżek oleju
– 5 łyżek ciepłej wody
– 2 łyżki pestek dyni
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, tak aby dokładnie były oblepione melasą.
Blachę o wymiarach 22/31cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, docisnąć lekko zwilżoną dłonią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC ok 20-25min ( do zrumienienia ).
Po przestudzeniu, kroimy masę na prostokąty ok 3cm / 10cm.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.
Smacznego ️:)

