Batoniki dla alergika


Batoniki, które smakują małym i dużym 🙂 i co najważniejsze są bezpieczne dla alergików.

Świetnie nadają się na piknik, czy na podwórkowe szaleństwa.

️ Przepis jest prosty, a samo przygotowanie trwa zaledwie chwilę.

Jeśli macie produkty to do dzieła – idealnie sprawdzą się ba długi majówkowy weekend.

 

image_20150430221415

 

Batoniki dla Alergika:

– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie lekko zmiksowanych)

– 5 łyżek siemienia lnianego – 1 garść moreli suszonych

– 1 garść rodzynek

– 3 łyżki melasy ( możemy użyć miodu, o ile nasz Alergik nie jest na niego uczulony)

– 1 łyżka cukru

– 5 łyżek oleju

– 5 łyżek ciepłej wody

– 2 łyżki pestek dyni

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, tak aby dokładnie były oblepione melasą.

Blachę o wymiarach 22/31cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, docisnąć lekko zwilżoną dłonią.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC ok 20-25min ( do zrumienienia ).

Po przestudzeniu, kroimy masę na prostokąty ok 3cm / 10cm.

Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10dni.

Smacznego ️:)

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Zdrowe Kulki Rafaello
March 21, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Powroty bywają ciężkie…i coś słodkiego – drożdżowe ciasto bez mleka i jajka
December 23, 2016
Pierniczki dla Alergika
December 23, 2016
Tort urodzinowy dla Alergika
December 23, 2016
Beza Pavlova
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe