Batoniki dla alergika


Batoniki, które smakują małym i dużym 🙂 i co najważniejsze są bezpieczne dla alergików.

Świetnie nadają się na piknik, czy na podwórkowe szaleństwa.

️ Przepis jest prosty, a samo przygotowanie trwa zaledwie chwilę.

Jeśli macie produkty to do dzieła – idealnie sprawdzą się ba długi majówkowy weekend.

 

batoniki dla alergika

Batoniki dla Alergika:

– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie lekko zmiksowanych)

– 5 łyżek siemienia lnianego – 1 garść moreli suszonych

– 1 garść rodzynek

– 3 łyżki melasy ( możemy użyć miodu, o ile nasz Alergik nie jest na niego uczulony)

– 1 łyżka cukru

– 5 łyżek oleju

– 5 łyżek ciepłej wody

– 2 łyżki pestek dyni

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, tak aby dokładnie były oblepione melasą.

Blachę o wymiarach 22/31cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, docisnąć lekko zwilżoną dłonią.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC ok 20-25min ( do zrumienienia ).

Po przestudzeniu, kroimy masę na prostokąty ok 3cm / 10cm.

Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.

Smacznego ️:)

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą
July 30, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Pasta z bobu
July 11, 2018
Ciastka owsiane z marchewką
May 07, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Zdrowe ciasteczka owsiane – bez pieczenia
March 06, 2018
Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry
February 06, 2018
Risotto z kiełbasą myśliwską
December 17, 2017
Ciasto czekoladowe z burakiem
October 24, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe