fit,  wypieki

Batoniki dla alergika

Batoniki, które smakują małym i dużym 🙂 i co najważniejsze są bezpieczne dla alergików.

Świetnie nadają się na piknik, czy na podwórkowe szaleństwa.

️ Przepis jest prosty, a samo przygotowanie trwa zaledwie chwilę.

Jeśli macie produkty to do dzieła – idealnie sprawdzą się ba długi majówkowy weekend.

 

batoniki dla alergika

Batoniki dla Alergika:

– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie lekko zmiksowanych)

– 5 łyżek siemienia lnianego – 1 garść moreli suszonych

– 1 garść rodzynek

– 3 łyżki melasy ( możemy użyć miodu, o ile nasz Alergik nie jest na niego uczulony)

– 1 łyżka cukru

– 5 łyżek oleju

– 5 łyżek ciepłej wody

– 2 łyżki pestek dyni

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, tak aby dokładnie były oblepione melasą.

Blachę o wymiarach 22/31cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, docisnąć lekko zwilżoną dłonią.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC ok 20-25min ( do zrumienienia ).

Po przestudzeniu, kroimy masę na prostokąty ok 3cm / 10cm.

Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.

Smacznego ️:)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *