wypieki

Ciasteczka z dynią

Ciasteczka z dynią

 

Dynia większości kojarzy się tylko z zupą – kremem.

Jeśli do tej pory nie próbowaliście dyni do słodkich wypieków, koniecznie musicie to zrobić.

Dynia, a w szczególności puree z dyni ma bardzo dobre właściwości kleiste, co jest ogromnym plusem przy wypiekach dla alergików.

 

ciastka z dynią

Ciastka z dynią:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru (zmieszałam pół szklanki białego cukru i drugie pół brązowego cukru)

– 1 żółtko

– 1 szklanka puree z dyni

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– szczypta kardamonu

– tabliczka gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (100g)

 

Puree z dyni umieszczamy na sicie z drobnymi oczkami – odsączamy z nadmiaru wody.

W misce ucieramy żółtko z cukrem.

Następnie dodajemy puree z dyni – mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy – mieszamy.

Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę – odstawiamy na 15-20 min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto nakładamy łyżkami (jedną łyżką nabieramy porcje ciasta,a przy pomocy drugiej łyżki ściągamy ciasto na blachę) – w dużych odstępach od siebie – ciastka trochę się rozleją na boki.

Pieczemy ok 12 min.

 

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *