Ciasteczka z dynią
Ciasteczka z dynią
Dynia większości kojarzy się tylko z zupą – kremem.
Jeśli do tej pory nie próbowaliście dyni do słodkich wypieków, koniecznie musicie to zrobić.
Dynia, a w szczególności puree z dyni ma bardzo dobre właściwości kleiste, co jest ogromnym plusem przy wypiekach dla alergików.
Ciastka z dynią:
– 2,5 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru (zmieszałam pół szklanki białego cukru i drugie pół brązowego cukru)
– 1 żółtko
– 1 szklanka puree z dyni
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu
– tabliczka gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (100g)
Puree z dyni umieszczamy na sicie z drobnymi oczkami – odsączamy z nadmiaru wody.
W misce ucieramy żółtko z cukrem.
Następnie dodajemy puree z dyni – mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy – mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę – odstawiamy na 15-20 min.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto nakładamy łyżkami (jedną łyżką nabieramy porcje ciasta,a przy pomocy drugiej łyżki ściągamy ciasto na blachę) – w dużych odstępach od siebie – ciastka trochę się rozleją na boki.
Pieczemy ok 12 min.
Smacznego 🙂