Ciasteczka z dynią


Ciasteczka z dynią

 

Dynia większości kojarzy się tylko z zupą – kremem.

Jeśli do tej pory nie próbowaliście dyni do słodkich wypieków, koniecznie musicie to zrobić.

Dynia, a w szczególności puree z dyni ma bardzo dobre właściwości kleiste, co jest ogromnym plusem przy wypiekach dla alergików.

 

ciastka z dynią

Ciastka z dynią:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru (zmieszałam pół szklanki białego cukru i drugie pół brązowego cukru)

– 1 żółtko

– 1 szklanka puree z dyni

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– szczypta kardamonu

– tabliczka gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (100g)

 

Puree z dyni umieszczamy na sicie z drobnymi oczkami – odsączamy z nadmiaru wody.

W misce ucieramy żółtko z cukrem.

Następnie dodajemy puree z dyni – mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy – mieszamy.

Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę – odstawiamy na 15-20 min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto nakładamy łyżkami (jedną łyżką nabieramy porcje ciasta,a przy pomocy drugiej łyżki ściągamy ciasto na blachę) – w dużych odstępach od siebie – ciastka trochę się rozleją na boki.

Pieczemy ok 12 min.

 

Smacznego 🙂

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Rogaliki z 3 składników
March 15, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
December 23, 2016
Mocno czekoladowe brownie
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe