Ciastka z dżemem dla Alergika


Moje dziecko zażyczyło sobie ciasteczka z “dzemem” – takie jakie jedzą inne dzieci. Nie tak łatwo zrobić ciastka dla Alergika, które muszą być bez mleka i jajek.

Na początku były 2 nieudane próby, zaś 3 próba wyszła idealnie 🙂

Ciastka są smaczne, puszyste i przede wszystkim nie są twarde.

 

image2

 

Ciastka z dżemem dla Alergika:

– 1/2 szklanki maki pszennej

– 2 czubate łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej (zmieliłam kaszę jaglaną)

– 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dałam “Zwykłą”)

– 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

– 2 łyżki mleka ryżowego lub migdałowego

– ulubiony dżem (użyłam dżemów mbmm.pl – morela, wiśnia i śliwka )

 

Wszystkie składniki zagniatamy w misce na gładką masę. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 20min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy dłonią. Na środku robimy dziurkę ( pomogłam sobie drewnianą łyżką).

Do dziurki dajemy ulubiony dżem.

Pieczemy w temperaturze 180C ok 15min.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Zdrowe Kulki Rafaello
March 21, 2017
Rogaliki z 3 składników
March 15, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
December 23, 2016
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Ciasteczka z dynią
December 23, 2016
Powroty bywają ciężkie…i coś słodkiego – drożdżowe ciasto bez mleka i jajka
December 23, 2016
Pierniczki dla Alergika
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe