Ciastka z dżemem dla Alergika
Moje dziecko zażyczyło sobie ciasteczka z „dżemem” – takie jakie jedzą inne dzieci.
Nie tak łatwo zrobić ciastka dla Alergika, które muszą być bez mleka i jajek i przede wszystkim smaczne.
Na początku były 2 nieudane próby, zaś 3 próba wyszła idealnie 🙂
Ciastka są pyszne, puszyste i przede wszystkim nie są twarde.
Ciastka z dżemem dla Alergika:
– 1/2 szklanki maki pszennej
– 2 czubate łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej (zmieliłam kaszę jaglaną)
– 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dałam „Zwykłą”)
– 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
– 2 łyżki mleka ryżowego lub migdałowego
– ulubiony dżem
Wszystkie składniki oprócz dżemu zagniatamy w misce na gładką masę.
Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 20min.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wielkości orzecha włoskiego.
Formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy dłonią.
Na środku robimy dziurkę ( pomogłam sobie drewnianą łyżką).
Do dziurki dajemy ulubiony dżem.
Pieczemy w temperaturze 180C ok 15min.
Smacznego 🙂