Ciastka z dżemem dla Alergika


Moje dziecko zażyczyło sobie ciasteczka z “dżemem” – takie jakie jedzą inne dzieci.

Nie tak łatwo zrobić ciastka dla Alergika, które muszą być bez mleka i jajek i przede wszystkim smaczne.

Na początku były 2 nieudane próby, zaś 3 próba wyszła idealnie 🙂

Ciastka są pyszne, puszyste i przede wszystkim nie są twarde.

 

ciastka z dżemem dla Alergika

 

Ciastka z dżemem dla Alergika:

– 1/2 szklanki maki pszennej

– 2 czubate łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej (zmieliłam kaszę jaglaną)

– 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dałam “Zwykłą”)

– 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

– 2 łyżki mleka ryżowego lub migdałowego

– ulubiony dżem

 

Wszystkie składniki  oprócz dżemu zagniatamy w misce na gładką masę.

Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 20min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wielkości orzecha włoskiego.

Formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy dłonią.

Na środku robimy dziurkę ( pomogłam sobie drewnianą łyżką).

Do dziurki dajemy ulubiony dżem.

Pieczemy w temperaturze 180C ok 15min.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasteczka twarogowe
October 06, 2018
Dżem z moreli i czerwonej porzeczki
August 16, 2018
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą
July 30, 2018
Pasta z bobu
July 11, 2018
Ciastka owsiane z marchewką
May 07, 2018
Zdrowe ciasteczka owsiane – bez pieczenia
March 06, 2018
Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry
February 06, 2018
Risotto z kiełbasą myśliwską
December 17, 2017
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
December 08, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe