wypieki

Ciastka z dżemem dla Alergika

Moje dziecko zażyczyło sobie ciasteczka z „dżemem” – takie jakie jedzą inne dzieci.

Nie tak łatwo zrobić ciastka dla Alergika, które muszą być bez mleka i jajek i przede wszystkim smaczne.

Na początku były 2 nieudane próby, zaś 3 próba wyszła idealnie 🙂

Ciastka są pyszne, puszyste i przede wszystkim nie są twarde.

 

ciastka z dżemem dla Alergika

 

Ciastka z dżemem dla Alergika:

– 1/2 szklanki maki pszennej

– 2 czubate łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej (zmieliłam kaszę jaglaną)

– 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dałam „Zwykłą”)

– 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

– 2 łyżki mleka ryżowego lub migdałowego

– ulubiony dżem

 

Wszystkie składniki  oprócz dżemu zagniatamy w misce na gładką masę.

Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 20min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wielkości orzecha włoskiego.

Formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy dłonią.

Na środku robimy dziurkę ( pomogłam sobie drewnianą łyżką).

Do dziurki dajemy ulubiony dżem.

Pieczemy w temperaturze 180C ok 15min.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *