Ciasto biszkoptowe z kremem truskawkowym
Gdy tylko pojawią się polskie truskawki na ryneczku czy w moim ulubionym warzywniaku długo nie zastanawiam się i zawsze biorę min kilogram.
W tym roku wyjątkowo sezon truskawkowy cieszy mnie bardziej, ponieważ objawy alergiczne na truskawki u mojego synka ustąpiły całkowicie, wiec staram się przemycać gdzie tylko się da, w sokach, ciastkach.
Mam cicha nadzieje, ze niedługo sam sięgnie po świeża truskawkę 😉
Dzisiaj zapraszam Was na ciasto bardzo truskawkowe.
Ciasto biszkoptowe z kremem truskawkowym
Biszkopt:
– 5jajek
– 3/4szklanki maki pszennej
– 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Oddzielamy żółtka od białek.
Następnie białka ubijamy/miksujemy w wysokiej misce na sztywna pianę, potem stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując.
Następnie wlewamy po jednym żółtku i miksujemy.
Do masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie drewniana łyżką lub silikonową szpatułką, ale nie mikserem.
Masę wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia (blacha 37cm na 32cm).
Rozpoczynamy pieczenie w lekko nagrzanym piekarniku ( ustawiamy piekarnik na 160st ), pieczemy ok 25-30min lub do tzw suchego patyczka.
Krem truskawkowy:
– 1 galaretka truskawkowa
– 250g serka mascarpone
– 200g śmietanki kremówki 36%
– 3 łyżki cukru pudru
– ok pol kilograma świeżych truskawek
– 5-6 łyżek dżemu truskawkowego
dodatkowo:
– galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ubijamy mikserem serek mascarpone ze śmietanka kremówka ok 2min – do uzyskania gęstej masy.
Następnie dodajemy cukier puder jeszcze chwile miksujemy i do masy wlewamy ostudzoną galaretkę.
Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym.
Na dżem wylewamy 6-8 łyżek kremu truskawkowego, rozsmarowujemy tak aby równomiernie został pokryty dżem.
Następnie układany ciasno, pokrojone na połówki truskawki i wylewamy pozostałą część kremu truskawkowego.
Wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia -na ok 2godziny.
W międzyczasie rozpuszczamy pozostała galaretkę truskawkową tak samo jak ta pierwszą (350ml gorącej wody).
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Gdy krem truskawkowy stężeje, wylewamy pozostała galaretkę.
Ponownie wkładamy do lodówki na min 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
Możemy kawałki ciasta udekorować świeżymi truskawkami i listkami melisy.
Smacznego 🙂
4 komentarze
primipiatti_u
Podeslij zdjęcie jak zrobisz ☺️☺️
Beata
Cieszę się, że przepis uzupełniony, bo zamierzam go wykorzystać. 😉
Pozdrawiam!
primipiatti_u
Oczywiście z żółtkami. Juz poprawiam w przepisie. Dziękuje za zwrócenie uwagi ☺️
Beata
Biszkopt jest na samych białkach?