drozdzowe
wypieki

Ciasto drożdżowe z truskawkami – bez wyrastania

Czerwiec to zdecydowanie czas truskawek.

A dzisiaj zapraszam Was po przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki.

Przepis prosty, tani i szybki – nie trzeba czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Idealnie sprawdzi się na weekendowy piknik 😉

 

ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania

Ciasto drożdżowe z truskawkami (bez wyrastania):

– 3 jajka

– 6 łyżek drobnego cukru

– 6 łyżek oleju

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 50g świeżych drożdży lub 25g suchych

– 1 szklanka ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka

– 500g mąki pszennej tortowej

Kruszonka:

– 6 łyżek cukru

– 1 szklanka mąki

– 100g masła

Dodatkowo:

– 400g świeżych truskawek

 

 

Przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki miksujemy na gładką masę.

Następnie dodajemy do masy po jednej łyżce mąki cały czas miksując.

Blachę o wymiarach 36/25cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto.

Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Większe truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Układamy ciasno na cieście.

Przygotowujemy kruszonkę: w pierwszej kolejności mieszamy ze sobą masło i cukier, następnie stopniowo dodajemy mąkę.

Wyrabiamy i posypujemy kruszonką ciasto z truskawkami.

W stawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170oC ok. 40-50min lub do tzw suchego patyczka.

Smacznego 🙂

8 komentarzy

  • Tomasz

    Droga Pani Aniu,
    Drożdże giną w czterdziestu kilku stopniach. Ich duży dodatek wynika z tego, że nie zdążą się rozmnożyć przed pieczeniem.

  • primipiatti_u

    U mnie tez często bywa ucierane, ale tylko drożdżowe wychodzi naprawdę dobre w wersji dla alergika ?

  • Ania

    Uwielbiam ciasta drożdżowe, a to wygląda obłędnie smacznie. Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

  • Monika - Paris by Moni

    Takie ciasto przypomina mi wakacje spedzane u mojej babci. Czasami jadlam je przez caly dzien, truskawki to moje uzaleznienie 🙂 nie wiedzialam, ze przepis jest taki latwy do wykonania, chyba niedlugo sprobuje i przygotuje moje pierwsze drozdzowe ciasto 🙂

  • primipiatti_u

    Z tego przepisu robie dosc często ciasto i nie zauwazylam żadnych niestrawności, a i tez nikt nie skarżył sie na nie ?

  • Ania

    Witam , pfzepIs interesujący.Mam pytanie. Jeśli drożdże nie wyrosną przed pieczeniem to potem będą fernentować w żołądku. no i oczywiście potem wzdęcia i niestrawniści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.