
Ciasto drożdżowe z truskawkami – bez wyrastania
Czerwiec to zdecydowanie czas truskawek.
A dzisiaj zapraszam Was po przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki.
Przepis prosty, tani i szybki – nie trzeba czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Idealnie sprawdzi się na weekendowy piknik 😉
Ciasto drożdżowe z truskawkami (bez wyrastania):
– 3 jajka
– 6 łyżek drobnego cukru
– 6 łyżek oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 50g świeżych drożdży lub 25g suchych
– 1 szklanka ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka
– 500g mąki pszennej tortowej
Kruszonka:
– 6 łyżek cukru
– 1 szklanka mąki
– 100g masła
Dodatkowo:
– 400g świeżych truskawek
Przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy do masy po jednej łyżce mąki cały czas miksując.
Blachę o wymiarach 36/25cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto.
Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Większe truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Układamy ciasno na cieście.
Przygotowujemy kruszonkę: w pierwszej kolejności mieszamy ze sobą masło i cukier, następnie stopniowo dodajemy mąkę.
Wyrabiamy i posypujemy kruszonką ciasto z truskawkami.
W stawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170oC ok. 40-50min lub do tzw suchego patyczka.
Smacznego 🙂


8 komentarzy
Tomasz
Droga Pani Aniu,
Drożdże giną w czterdziestu kilku stopniach. Ich duży dodatek wynika z tego, że nie zdążą się rozmnożyć przed pieczeniem.
primipiatti_u
U mnie tez często bywa ucierane, ale tylko drożdżowe wychodzi naprawdę dobre w wersji dla alergika ?
Mama z miasta
Wygląda pyyysznie. Ja ciągle się boję drożdżowego wiec robię ucierane 🙂 https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/22/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami/
Ania
Uwielbiam ciasta drożdżowe, a to wygląda obłędnie smacznie. Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂
primipiatti_u
Jest bardzo prosty i nie trzeba czekac, aż wyrośnie ?
Monika - Paris by Moni
Takie ciasto przypomina mi wakacje spedzane u mojej babci. Czasami jadlam je przez caly dzien, truskawki to moje uzaleznienie 🙂 nie wiedzialam, ze przepis jest taki latwy do wykonania, chyba niedlugo sprobuje i przygotuje moje pierwsze drozdzowe ciasto 🙂
primipiatti_u
Z tego przepisu robie dosc często ciasto i nie zauwazylam żadnych niestrawności, a i tez nikt nie skarżył sie na nie ?
Ania
Witam , pfzepIs interesujący.Mam pytanie. Jeśli drożdże nie wyrosną przed pieczeniem to potem będą fernentować w żołądku. no i oczywiście potem wzdęcia i niestrawniści.