Ciasto drożdżowe z truskawkami – bez wyrastania


Czerwiec to zdecydowanie czas truskawek.

A dzisiaj zapraszam Was po przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki.

Przepis prosty, tani i szybki – nie trzeba czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Idealnie sprawdzi się na weekendowy piknik 😉

 

ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania

Ciasto drożdżowe z truskawkami (bez wyrastania):

– 3 jajka

– 6 łyżek drobnego cukru

– 6 łyżek oleju

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 50g świeżych drożdży lub 25g suchych

– 1 szklanka ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka

– 500g mąki pszennej tortowej

Kruszonka:

– 6 łyżek cukru

– 1 szklanka mąki

– 100g masła

Dodatkowo:

– 400g świeżych truskawek

 

 

Przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki miksujemy na gładką masę.

Następnie dodajemy do masy po jednej łyżce mąki cały czas miksując.

Blachę o wymiarach 36/25cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto.

Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Większe truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Układamy ciasno na cieście.

Przygotowujemy kruszonkę: w pierwszej kolejności mieszamy ze sobą masło i cukier, następnie stopniowo dodajemy mąkę.

Wyrabiamy i posypujemy kruszonką ciasto z truskawkami.

W stawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170oC ok. 40-50min lub do tzw suchego patyczka.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018

8 Komentarzy

Tomasz
2017-08-01

Droga Pani Aniu,
Drożdże giną w czterdziestu kilku stopniach. Ich duży dodatek wynika z tego, że nie zdążą się rozmnożyć przed pieczeniem.

primipiatti_u
2017-05-23

U mnie tez często bywa ucierane, ale tylko drożdżowe wychodzi naprawdę dobre w wersji dla alergika ?

Mama z miasta
2017-05-23

Wygląda pyyysznie. Ja ciągle się boję drożdżowego wiec robię ucierane :) https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/22/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami/

Ania
2017-05-23

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a to wygląda obłędnie smacznie. Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

primipiatti_u
2017-05-23

Jest bardzo prosty i nie trzeba czekac, aż wyrośnie ?

Monika - Paris by Moni
2017-05-23

Takie ciasto przypomina mi wakacje spedzane u mojej babci. Czasami jadlam je przez caly dzien, truskawki to moje uzaleznienie :) nie wiedzialam, ze przepis jest taki latwy do wykonania, chyba niedlugo sprobuje i przygotuje moje pierwsze drozdzowe ciasto :)

primipiatti_u
2017-04-23

Z tego przepisu robie dosc często ciasto i nie zauwazylam żadnych niestrawności, a i tez nikt nie skarżył sie na nie ?

Ania
2017-04-23

Witam , pfzepIs interesujący.Mam pytanie. Jeśli drożdże nie wyrosną przed pieczeniem to potem będą fernentować w żołądku. no i oczywiście potem wzdęcia i niestrawniści.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe