Ciasto drożdżowe z truskawkami – bez wyrastania


Czerwiec to zdecydowanie czas truskawek.

A dzisiaj zapraszam Was po przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki.

Przepis prosty, tani i szybki – nie trzeba czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Idealnie sprawdzi się na weekendowy piknik 😉

 

ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania

Ciasto drożdżowe z truskawkami (bez wyrastania):

– 3 jajka

– 6 łyżek drobnego cukru

– 6 łyżek oleju

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 50g świeżych drożdży lub 25g suchych

– 1 szklanka ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka

– 500g mąki pszennej tortowej

Kruszonka:

– 6 łyżek cukru

– 1 szklanka mąki

– 100g masła

Dodatkowo:

– 400g świeżych truskawek

 

 

Przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki miksujemy na gładką masę.

Następnie dodajemy do masy po jednej łyżce mąki cały czas miksując.

Blachę o wymiarach 36/25cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto.

Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Większe truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Układamy ciasno na cieście.

Przygotowujemy kruszonkę: w pierwszej kolejności mieszamy ze sobą masło i cukier, następnie stopniowo dodajemy mąkę.

Wyrabiamy i posypujemy kruszonką ciasto z truskawkami.

W stawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170oC ok. 40-50min lub do tzw suchego patyczka.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018
Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
February 27, 2018
Zeppole – włoskie pączki z ricottą
February 05, 2018

8 Komentarzy

Tomasz
2017-08-01

Droga Pani Aniu,
Drożdże giną w czterdziestu kilku stopniach. Ich duży dodatek wynika z tego, że nie zdążą się rozmnożyć przed pieczeniem.

primipiatti_u
2017-05-23

U mnie tez często bywa ucierane, ale tylko drożdżowe wychodzi naprawdę dobre w wersji dla alergika ?

Mama z miasta
2017-05-23

Wygląda pyyysznie. Ja ciągle się boję drożdżowego wiec robię ucierane :) https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/22/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami/

Ania
2017-05-23

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a to wygląda obłędnie smacznie. Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

primipiatti_u
2017-05-23

Jest bardzo prosty i nie trzeba czekac, aż wyrośnie ?

Monika - Paris by Moni
2017-05-23

Takie ciasto przypomina mi wakacje spedzane u mojej babci. Czasami jadlam je przez caly dzien, truskawki to moje uzaleznienie :) nie wiedzialam, ze przepis jest taki latwy do wykonania, chyba niedlugo sprobuje i przygotuje moje pierwsze drozdzowe ciasto :)

primipiatti_u
2017-04-23

Z tego przepisu robie dosc często ciasto i nie zauwazylam żadnych niestrawności, a i tez nikt nie skarżył sie na nie ?

Ania
2017-04-23

Witam , pfzepIs interesujący.Mam pytanie. Jeśli drożdże nie wyrosną przed pieczeniem to potem będą fernentować w żołądku. no i oczywiście potem wzdęcia i niestrawniści.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe