Ciasto jogurtowe z figami


Ciasto jogurtowe – pachnące wanilią, figami.

Puszyste, wilgotne i sprężyste.

Idealne do popołudniowej kawy.

Jeden minus – znika błyskawicznie 😉

 

ciasto jogurtowe z figami

Ciasto jogurtowe z figami:

– 1 szklanka mąki

– 4 łyżki cukru ( może być cukier brązowy)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 duże jajko ( lub 2 małe )

– 4 łyżki oleju

– kubeczek jogurtu greckiego ( ok. 140g)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

– 2-3 świeże figi

– cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski przesiewamy produkty suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (jajko, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy).

Łączymy ze sobą produkty, przelewając składniki mokre do suchych.

Mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia się (ciasto może wyglądać jakby było lekko zważone to zasługa jogurtu greckiego).

Formę o średnicy 21 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie bułką tartą lub mąką. Strzepujemy nadmiar z formy.

Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto.

Figi kroimy w plasterki. Układamy na cieście.

Pieczemy ok 25-30 min w nagrzanym piekarniku do 170oC lub do tzw. suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

ciasto z figami

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018
Ciasteczka twarogowe
October 06, 2018
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018
Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe