Ciasto jogurtowe z figami


Ciasto jogurtowe – pachnące wanilią, figami.

Puszyste, wilgotne i sprężyste.

Idealne do popołudniowej kawy.

Jeden minus – znika błyskawicznie 😉

 

ciasto jogurtowe z figami

Ciasto jogurtowe z figami:

– 1 szklanka mąki

– 4 łyżki cukru ( może być cukier brązowy)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 duże jajko ( lub 2 małe )

– 4 łyżki oleju

– kubeczek jogurtu greckiego ( ok. 140g)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

– 2-3 świeże figi

– cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski przesiewamy produkty suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (jajko, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy).

Łączymy ze sobą produkty, przelewając składniki mokre do suchych.

Mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia się (ciasto może wyglądać jakby było lekko zważone to zasługa jogurtu greckiego).

Formę o średnicy 21 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie bułką tartą lub mąką. Strzepujemy nadmiar z formy.

Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto.

Figi kroimy w plasterki. Układamy na cieście.

Pieczemy ok 25-30 min w nagrzanym piekarniku do 170oC lub do tzw. suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

ciasto z figami

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Biszkopt bezglutenowy
June 06, 2017
Sałatka z kurczakiem i ananasem
May 29, 2017
Muffinki z rabarbarem 
May 09, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe