ciasto2_20151004092818
wypieki

Ciasto jogurtowe z figami

Ciasto jogurtowe – pachnące wanilią, figami.

Puszyste, wilgotne i sprężyste.

Idealne do popołudniowej kawy.

Jeden minus – znika błyskawicznie 😉

 

ciasto jogurtowe z figami

Ciasto jogurtowe z figami:

– 1 szklanka mąki

– 4 łyżki cukru ( może być cukier brązowy)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 duże jajko ( lub 2 małe )

– 4 łyżki oleju

– kubeczek jogurtu greckiego ( ok. 140g)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

– 2-3 świeże figi

– cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski przesiewamy produkty suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (jajko, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy).

Łączymy ze sobą produkty, przelewając składniki mokre do suchych.

Mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia się (ciasto może wyglądać jakby było lekko zważone to zasługa jogurtu greckiego).

Formę o średnicy 21 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie bułką tartą lub mąką. Strzepujemy nadmiar z formy.

Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto.

Figi kroimy w plasterki. Układamy na cieście.

Pieczemy ok 25-30 min w nagrzanym piekarniku do 170oC lub do tzw. suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

ciasto z figami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.