Ciasto jogurtowe z figami


Ciasto jogurtowe – pachnące wanilią, figami.

Puszyste, wilgotne i sprężyste.

Idealne do popołudniowej kawy.

Jeden minus – znika błyskawicznie 😉

 

ciasto jogurtowe z figami

Ciasto jogurtowe z figami:

– 1 szklanka mąki

– 4 łyżki cukru ( może być cukier brązowy)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 duże jajko ( lub 2 małe )

– 4 łyżki oleju

– kubeczek jogurtu greckiego ( ok. 140g)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

– 2-3 świeże figi

– cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski przesiewamy produkty suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (jajko, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy).

Łączymy ze sobą produkty, przelewając składniki mokre do suchych.

Mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia się (ciasto może wyglądać jakby było lekko zważone to zasługa jogurtu greckiego).

Formę o średnicy 21 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie bułką tartą lub mąką. Strzepujemy nadmiar z formy.

Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto.

Figi kroimy w plasterki. Układamy na cieście.

Pieczemy ok 25-30 min w nagrzanym piekarniku do 170oC lub do tzw. suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

ciasto z figami

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
February 27, 2018
Zeppole – włoskie pączki z ricottą
February 05, 2018
Pączki pieczone
January 30, 2018
Muffinki jak pączki
January 27, 2018
Słodkie orzeszki z orzechowym kremem
December 18, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe