Ciasto kinder bueno
Ciasto Kinder Bueno
To ciasto powstało dzięki kilku osobom 🙂
Pani Kasi, która znalazła zdjęcie na czeskiej stronie i moim przyjaciołom – Niki i Krystianowi – którzy przetłumaczyli przepis z języka czeskiego na polski.
Przepis w wersji czeskiej możecie znaleźć tu
A samo ciasto…. hm… jest po prostu pyszne 🙂
Słodkie, bardzo smaczne i chrupiące – dzięki orzechom i najważniejsze – bardzo ładnie się prezentuje ;).
Kinder Bueno:
Ciasto:
– 6 białek
– szczypta soli
– 6 łyżek cukru pudru
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki mąki tortowej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 okrągłych biszkoptów
– 100g posiekanych orzechów włoskich
W dużej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy cukier puder – ciągle miksując, aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
Biszkopty kruszymy na drobny proszek – zmiksowałam je blenderem.
Pokruszone biszkopty, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy białkowej.
Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką – do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy łyżkę oleju- mieszamy.
Blachę o wymiarach 25x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na tak przygotowaną blachę wylewamy naszą masę.
A wierzch masy posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC ok 15 min ( żeby ciasto zarumieniło się).
Krem:
– 6 żółtek
– 2 płaskie łyżki cukru pudru
– 1/2 litra mleka plus dodatkowo 5 łyżek mleka do rozpuszczenia proszku budyniowego
– budyń waniliowy
– 2 łyżki mąki krupczatki
– tabliczka mlecznej czekolady (100g)
Dodatkowo:
– średni słoik nutelli – 350g
– 150g herbatników
– 500 ml śmietanki kremówki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny
Mleko wlewamy do rondelka – zagotowujemy – uwaga, żeby nie wykipiało 😉
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 5 łyżkach mleka.
Do zagotowanego mleka wlewamy rozpuszczony budyń, mieszamy – rondelek powinien stać na gazie, na najmniejszej mocy palnika.
Następnie do masy budyniowej dodajemy żółtka i cukier puder – cały czas mieszamy.
Na koniec dodajemy mąkę krupczatkę – mieszamy, aż masa zgęstnieje.
Jeszcze gorącą masę rozkładamy do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodajemy pokruszoną czekoladę – mieszamy, aż czekolada pod wpływem ciepła rozpuści się.
Masy budyniowe odstawiamy do przestygnięcia.
Na upieczony blat ciasta wykładamy nutellę. Rozsmarowujemy dokładnie.
Następnie na nutellę wykładamy jasną masę budyniową.
Na masę budyniową układamy herbatniki.
Na herbatniki wykładamy masę budyniową ciemną.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody – żeby napęczniała.
W międzyczasie śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
Gdy żelatyna napęcznieje – zalewamy ją łyżką gorącej wody – mieszamy, żeby dokładnie rozpuściła się.
Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę – miksujemy jeszcze chwilę.
Następnie wykładamy ubitą śmietankę na ciasto – ja przełożyłam ją do rękawa cukierniczego i wyciskałam masę na tzw łezki – żeby ładniej wyglądało 😉
Odstawiamy ciasto do lodówki na 2 h lub najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
primipiatti_u
Blacha o wymiarach 25 x 36 cm ☺️
Marzena
Witam, na jakiej brytfanie ciasto było upieczone ? Chodzi mi o wymiary 🙂
primipiatti_u
To jest troche inna masa budyniowa – nie trzeba do niej dodawać masła
Ania
Dzień dobry a czy do masy budyniowej nie powinno sie dodawać masła lub margaryny
primipiatti_u
To jest dobre ciacho ☺ na czas karnawału robiłam je 11 razy i za każdym razem znikało jako pierwsze ?
MasterDzidek
Ciekawy przepis, chętnie sprawdzę. To musi być naprawdę dobre ciacho!
primipiatti_u
Tutaj duzo pieczenia nie ma, choc moze wyglądać na skomplikowane, a naprawdę jest proste w przygotowaniu ☺
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Samo kinder bueno uwielbiam, więc i ciasto pewnie by mi smakowało (choć osobiście rzadko cokolwiek piekę, bo nie jestem w tym kierunku zbyt utalentowana 😉 ) Twoje wygląda naprawdę smakowicie !
primipiatti_u
☺☺ daj znac czy Wam smakowało ☺
Magda
Jawi się intetesująco! Dziś robię zakupy i jutro piekę ?
Magda
spróbujemy w w’end ?Wygląda pysznie!
Magda
Chętnie spróbujemy w w’end ?
Magda
Jawi się przepysznie. Chętnie spróbujemy w w’end ?