wypieki

Ciasto z delicjami

Ciasto z delicjami. Dobrze się kroi, ładnie się prezentuje i nieźle smakuje 🙂

delicje2

Ciasto z delicjami:

Biszkopt kakaowy:

– 4 jajka (żółtka osobno od białek)

– 2/3 szklanki drobnego cukru

– 1/2 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki prawdziwego kakao ( do tego biszkoptu dałam tylko 1 łyżkę)

Masa serowa:

– 400g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:

– 2 opakowania ulubionych delicji ( u mnie wiśniowe)

– 1 galaretka wiśniowa

Przygotowujemy biszkopt:

Mąki i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą.

Mikserem ubijamy białka na sztywno, powoli wsypujemy cukier nadal ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca zaczynamy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.

Do masy, partiami dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia się składników ( najlepiej wykonując ruchy od dołu misy ku górze – dodatkowo napowietrzy to naszą masę).

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 30 – 40min lub do tzw. suchego patyczka ( długość pieczenia zależy od wielkości formy).

Zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika, rzucamy biszkopt w formie z wysokości ok. pół metra – zapobiega to opadaniu ciasta ( metoda mojej babci, która faktycznie się sprawdza).

Przygotowujemy masę:

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy.

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, ok. 2-3min. Następnie cienką strużką, wlewamy przestudzoną galaretkę i nadal miksujemy.

Masę przekładamy na wystudzony biszkopt. Delicje układamy ciasno obok siebie na masie serowej. Lekko dociskamy ciastka.Wkładamy ciasto do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody. Studzimy.

Na koniec tężejącą galaretkę wylewamy na delicje i wkładamy ponownie ciasto do lodówki, na min. 2 godziny do całkowitego stężenia galaretek.

Smacznego 🙂

delicje

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *