Ciasto z delicjami
Ciasto z delicjami. Dobrze się kroi, ładnie się prezentuje i nieźle smakuje 🙂
Ciasto z delicjami:
Biszkopt kakaowy:
– 4 jajka (żółtka osobno od białek)
– 2/3 szklanki drobnego cukru
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki prawdziwego kakao ( do tego biszkoptu dałam tylko 1 łyżkę)
Masa serowa:
– 400g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
– 2 opakowania ulubionych delicji ( u mnie wiśniowe)
– 1 galaretka wiśniowa
Przygotowujemy biszkopt:
Mąki i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą.
Mikserem ubijamy białka na sztywno, powoli wsypujemy cukier nadal ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca zaczynamy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
Do masy, partiami dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia się składników ( najlepiej wykonując ruchy od dołu misy ku górze – dodatkowo napowietrzy to naszą masę).
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 30 – 40min lub do tzw. suchego patyczka ( długość pieczenia zależy od wielkości formy).
Zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika, rzucamy biszkopt w formie z wysokości ok. pół metra – zapobiega to opadaniu ciasta ( metoda mojej babci, która faktycznie się sprawdza).
Przygotowujemy masę:
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, ok. 2-3min. Następnie cienką strużką, wlewamy przestudzoną galaretkę i nadal miksujemy.
Masę przekładamy na wystudzony biszkopt. Delicje układamy ciasno obok siebie na masie serowej. Lekko dociskamy ciastka.Wkładamy ciasto do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody. Studzimy.
Na koniec tężejącą galaretkę wylewamy na delicje i wkładamy ponownie ciasto do lodówki, na min. 2 godziny do całkowitego stężenia galaretek.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
36/25 cm – w takiej blaszce robiłam ciasto
Anonim
ciasto na blaszke o jakich wymiarach?