Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
Mam tą możliwość poznawać kulturę i smaki Austrii – mój Teść jest rodowitym Austriakiem i to właśnie dzięki niemu mam sporo tradycyjnych przepisów na przysmaki austriackie.
Naszą tradycją jest pieczenie ciast na święta, a w Austrii od początku grudnia robi się malutkie słodkie ciasteczka, które mogą, a wręcz muszą leżakować minimum 2 tygodnie.
Jedne z lepszych ciastek to właśnie drożdżowe ciastka z bezą i dużą ilością orzechów laskowych.
Na początku myślałam, że są bardzo pracochłonne i potrzebują czasu na wyrastanie, bo przecież są na drożdżach – nic bardziej mylnego.
Ciastka robi się błyskawicznie, nie potrzebują czasu na wyrastanie.
A zrobienie ok. 40 ciastek zajęło mi 30 min – wyrobienie ciasta, zrobienie bezy, wykrojenie ciastek i upieczenie pierwszej blachy.
Zdecydowanie dłużej trwa pieczenie niż samo przygotowanie ciastek 😉
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki krupczatki – jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodać jeszcze pół szklanki
– 250g masła
– 3 żółtka
– pół opakowania drożdży świeżych (50g)
– 1/3 szklanki mleka
– 2 czubate łyżeczki cukru drobnego
Beza:
-3 białka
-1 szklanka drobnego cukru
Dodatkowo:
– 150g posiekanych orzechów laskowych
Drożdże, masło i jajka wykładamy wieczorem na kuchenny blat.
Zarówno drożdże i jajka muszą „odstać” i osiągnąć temperaturę pokojową.
Następnego dnia – mleko delikatnie podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże.
Na stolnicę lub blat wykładamy mąkę, masło, żółtka, sól, cukier i mleko z drożdżami.
Zagniatamy ciasto.
Powinno być gładkie, delikatne, nie klejące się.
Następnie, ciasto dzielimy na 4 jednakowe części.
Pierwszą część rozwałkowujemy – szerokość ok 15 cm – długość dowolna 😉
W międzyczasie przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier – cały czas miksując.
Piana „bezowa” wyjdzie lejąca – nie przestraszcie się tak ma być 😉
Wcześniej rozwałkowane ciasto smarujemy pianą bezową ok 3mm i posypujemy obficie orzechami.
Przy pomocy szerokiego i długiego noża kuchennego składamy ciasto jak na roladę, a następnie ostrą szklanką lub foremką wycinamy księżyce.
Ciastka układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160oC ok 25min.
Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałym ciastem.
Jeśli będziecie mieć jakieś „odpadki” przełóżcie je do miseczki i to co Wam zostanie np orzechy wrzućcie do resztek, wymieszajcie, wyłóżcie na blachę łyżką i pieczcie jak ciasteczka.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
primipiatti_u
☺️☺️☺️ nie dość, że pyszne, to na dodatek proste i można je długo przechowywać
Marcela
Ciasteczka super
primipiatti_u
Przy mące pszennej wyjdą twarde, krupczatka daje chrupkość i zarazem delikatność tym ciastkom
Magdalena
Czy można użyć innej mąki do zrobienia ciasta ?
primipiatti_u
W metalowym pudełku nawet miesiąc ☺️
Magdalena
Jak długo te ciasteczka mogą stać ?