rogaliki_20150629223304
wypieki

Drożdżowe rogaliki z serkiem i jagodami

Jedni lubią jagodzianki a ja lubię rogaliki z jagodami 🙂

Przepis prosty, a rogaliki łatwe w przygotowaniu, jeśli macie wolne popołudnie zachęcam

do wypróbowania 🙂

 

rogaliki drożdżowe z serkiem i jagodami

 

Drożdżowe rogaliki z serkiem i jagodami:

 

Składniki na ciasto:

– 600 g mąki pszennej

– 0,5 szklanki drobnego cukru

– 150g masła

– 2 żółtka

– 1 jajko

– 6 łyżek śmietany 18%

– 50g świeżych drożdży

– cukier waniliowy

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 1 opakowanie serka typu Almette (śmietankowe lub jogurtowe)

– 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

– 2 szklanki świeżych jagód

– 1 jajko

 

Śmietanę umieszczamy w miseczce, dodajemy do niej pokruszone drożdże. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży.

Pozostałe składniki mieszamy na stolnicy, dodajemy śmietanę z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 – 15 min ( nasze ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne ).

Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, a następnie do lodówki na ok. 1,5 h – do podwojenia swojej objętości.

W międzyczasie serek mieszamy ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym – odstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła.  Kroimy je jak pizzę, na 8 równych kawałków. Następnie po kolei, rozwałkowujemy kawałek po kawałku postępując dokładnie tak samo, tj. kroimy na osiem równych części.  Na każdy trójkątny kawałek ciasta układamy po łyżeczce serka i jagód. Zwijamy na kształt rogalika.

Układamy na blasze w dużych odstępach. Smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1800C ok. 12-15 min.

Z podanego przepisu wyjdą 64 sztuki pysznych i mięciutkich rogalików.

Smacznego 🙂

 

rogaliki z serkiem i jagodami

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.