Drożdżowe rogaliki z serkiem i jagodami
Jedni lubią jagodzianki a ja lubię rogaliki z jagodami 🙂
Przepis prosty, a rogaliki łatwe w przygotowaniu, jeśli macie wolne popołudnie zachęcam
do wypróbowania 🙂
Drożdżowe rogaliki z serkiem i jagodami:
Składniki na ciasto:
– 600 g mąki pszennej
– 0,5 szklanki drobnego cukru
– 150g masła
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 6 łyżek śmietany 18%
– 50g świeżych drożdży
– cukier waniliowy
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 1 opakowanie serka typu Almette (śmietankowe lub jogurtowe)
– 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
– 2 szklanki świeżych jagód
– 1 jajko
Śmietanę umieszczamy w miseczce, dodajemy do niej pokruszone drożdże. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży.
Pozostałe składniki mieszamy na stolnicy, dodajemy śmietanę z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 – 15 min ( nasze ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne ).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, a następnie do lodówki na ok. 1,5 h – do podwojenia swojej objętości.
W międzyczasie serek mieszamy ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym – odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Kroimy je jak pizzę, na 8 równych kawałków. Następnie po kolei, rozwałkowujemy kawałek po kawałku postępując dokładnie tak samo, tj. kroimy na osiem równych części. Na każdy trójkątny kawałek ciasta układamy po łyżeczce serka i jagód. Zwijamy na kształt rogalika.
Układamy na blasze w dużych odstępach. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1800C ok. 12-15 min.
Z podanego przepisu wyjdą 64 sztuki pysznych i mięciutkich rogalików.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺
Bookendorfina
Uwielbiam takie rogaliki, choć przyznam, że jeszcze nie łączyłam sera z jagodami, coś czuję, że smakowicie będzie to wypróbować. 🙂
Bookendorfina