Makowiec – najprostszy
Makowiec
Dostałam puszkę gotowej masy makowej – przyznam się, że nie przepadam za takimi gotowcami, ale była okazja, żeby masę wykorzystać do ciasta – do bardzo szybkiego ciasta 😉
Makowiec wyszedł smaczny, nie za suchy, nie za wilgotny – kruche ciasto idealnie współgra z masą makową.
Polecam kruche ciasto przygotować i zamrozić – możemy przechowywać dwa tygodnie tak przygotowane ciasto.
A kiedy potrzebujemy na już do ciasta to wyciągamy z zamrażarki – ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotowe 😉
Makowiec na kruchym spodzie:
Ciasto:
– 1 jajko
– 200g masła ( 1 cała kostka )
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– puszka gotowej masy makowej
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka wody
Składniki na ciasto zagniatamy – dzielimy na pół – nie jest to konieczne, ale ułatwia później ścieranie.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na min pół godziny – u mnie czasami ciasto leży w zamrażarce do dwóch tygodni – mam przygotowane na zapas, a wyciągam wtedy, gdy na szybko chce zrobić ciasto 😉
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 23x32cm).
Na ciasto wykładamy masę makową.
Masę makową posypujemy posiekanymi orzechami.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC ok 40 min.
5 minut przed końcem pieczenia na wierzch naszego makowca ścieramy drugą część i pieczemy jeszcze 20 min do zrumienienia.
Odstawiamy ciasto do wystudzenia, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.
Cukier puder mieszamy z wodą do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Polewamy ciasto lukrem.
Smacznego 🙂