
Mini babeczki z kremem waniliowym
Pewna młoda dama poprosiła mnie o babeczki ” takie tyci, tyci”, które musiały mieć dużą ilość kremu i obowiązkowo motylki.
Życzenie dało się spełnić, tym bardziej, że dostałam formę do mini babeczek 😉
Może warto zrobić takie małe cudeńka na zbliżający się Dzień Dziecka?? 🙂
Mini babeczki z kremem waniliowym:
(forma do babeczek o średnicy 4cm)
Z podanych składników wyjdą 24sztuki mini babeczek lub 12 sztuk tradycyjnych muffinek
– 3 jajka
– 1 szklanka ciepłego ( ale nie gorącego) mleka
– 1/2 szklanka oleju
– 2 szklanki mąki
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem Waniliowy:
– 200ml śmietanki kremówki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
– dodatkowo: kolorowe, cukrowe motylki do posypania
W misce mieszamy ze sobą składniki suche, zaś w drugiej misce – składniki mokre. Łączymy je ze sobą, mieszając łyżką lub silikonową łopatką, tylko do połączenia się składników.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC ok. 25min – lub do tzw suchego patyczka.Odstawiamy do wystudzenia.
(Piekłam babeczki na dwie tury w silikonowej formie, która nie wymagała natłuszczania).
Krem waniliowy:
Przy pomocy miksera ubijamy śmietankę na gęsty krem.
Dodajemy cukier puder i pastę waniliową – jeszcze chwilę ubijamy.
Schładzamy krem przez min. 30 min w lodówce.
Do rękawa cukierniczego wkładamy tylkę M1 (Wilton) – tzw. duża gwiazda.
Napełniamy rękaw kremem waniliowym i dekorujemy nasze babeczki.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂

