Mini pączki z batatami w cynamonowym lukrze
Kilka dni temu dostałam ciekawe wyzwanie, zrobić coś pysznego z batatów.
Po kilku próbach i kombinacjach ze słodkimi ziemniakami powstały mini pączki w cynamonowym lukrze.
Koniecznie do wypróbowania 🙂
Mini pączki z batatami w cynamonowym lukrze:
– 2,5 szklanki mąki
– kubeczek kwaśnej śmietany 18% ( ok. 170g)
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru
– szklanka puree z batatów
– szczypta soli
– łyżeczka cynamonu
– dodatkowo 1 białko
– cukier puder ok. pół szklanki
– olej do smażenia
Przygotowujemy puree:
Bataty w skórce kroimy na pół, skrapiały delikatnie oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st na ok.40 min ( długość pieczenia zależy od wielkości batatów).
Wyciągamy miąższ z upieczonych batatów, przekładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę.
W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie produkty razem z puree.
Gotową, gładką masę odstawiamy na ok. 30 min – tak by ciasto odpoczęło.
Następnie z masy odrywamy po niewielkiej kulce, wałkujemy na grubość ok 1,5cm i małym kieliszkiem lub okrągłą foremką 2cm wykrawamy kółka.
Mini pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Gdy pączki ostygną robimy lukier z białka, cukru pudru i cynamonu.
Na koniec pączusie polewamy cynamonowym lukrem.
Smacznego 🙂