Mini pączki z batatami w cynamonowym lukrze


Kilka dni temu dostałam ciekawe wyzwanie, zrobić coś pysznego z batatów. Po kilku próbach i kombinacjach ze słodkimi ziemniakami powstały mini pączki w cynamonowym lukrze. Koniecznie do wypróbowania 🙂

 

paczki3

 

Przepis na mini pączki batatowe:
– 2,5 szklanki mąki
– kubeczek kwaśnej śmietany 18% ( ok. 170g)
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru
– szklanka puree z batatów

– szczypta soli

– łyżeczka cynamonu
– dodatkowo 1 białko
– cukier puder ok. pół szklanki

– olej do smażenia

Przygotowujemy puree:
Bataty w skórce kroimy na pół, skrapiały delikatnie oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st na ok.40 min ( długość pieczenia zależy od wielkości batatów). Wyciągamy miąższ z upieczonych batatów, przekładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę.
W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie produkty razem z puree. Gotową, gładką masę odstawiamy na ok. 30 min – tak by ciasto odpoczęło.
Następnie z masy odrywamy po niewielkiej kulce, wałkujemy na grubość ok 1,5cm i małym kieliszkiem lub okrągłą foremką 2cm wykrajamy kółka.
Mini pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy pączki ostygną robimy lukier z białka, cukru pudru i cynamonu.
Na koniec pączusie polewamy cynamonowym lukrem.

Smacznego 🙂

 

paczki

paczki4

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Churros – zamiast pączków na tłusty czwartek
January 20, 2017
Palmiery z cynamonem
December 22, 2016
Owsianki z żurawiną
December 19, 2016
Pączki
December 13, 2016
Moja granola
December 10, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe